The Future of Procurement: Meer dan digitaliseren

The Future of Procurement: Meer dan digitaliseren
Hoe blijf jij als bedrijf overeind in een veranderende wereld én hoe maak je optimaal gebruik van alle mogelijkheden die digitalisering brengt? Wat betekenen deze veranderende processen voor de inkooporganisatie? Hoe creëer je goed change management? En als je inkoopprofessionals (Buyers, Category Managers etc) straks andere taken krijgen, welke skills moet je dan écht binnenboord hebben?
In plaats van een lijstje met mogelijkheden en voordelen van nieuwe software op te sommen, is het interessanter om een breder toekomstplaatje te schetsen. 

Voor elk bedrijf met internationale schakels, is procurement digitalisering belangrijk. Door altijd real time informatie voor handen te hebben en door korte (digitale) lijntjes met leveranciers, dienstverleners en distributeurs – waar ook ter wereld – kunnen risico’s op tijd worden gesignaleerd en opgevangen. Sterker nog: door middel van Artificial Intelligence kan een systeem in sommige gevallen zelfstandig al risico’s inschatten. 

Het belang van change management. De wereld van procurement gaat veranderen en dit gaat verder dan digitalisering alleen. De rol van de inkoopprofessional verandert. Purchase to Pay-taken (transactionele taken) worden steeds verder geautomatiseerd, wat zorgt voor een verschuiving in focus van de inkoopprofessional. Doordat de operationele werkzaamheden (deels) verdwijnen, kunnen zij zich toeleggen op waarde creërende activiteiten. Complexe inkoopvraagstukken bijvoorbeeld, maar ook de waarde-creatie vanuit de organisatie.

Dit vraagt om andere competenties, inkoopprofessionals met een andere skills set. Dit vraagt om andere competenties, inkoopprofessionals met een andere skills set, maar wellicht ook om een ander organisatiemodel omdat bepaalde taken gedigitaliseerd worden. Digitalisering is dan ook een te beperkt begrip: change-management is waar het om gaat. Daarmee bedoel ik: hoe neem je een organisatie mee in de transformatie, zodat iedereen deze kan omarmen?  Digitalisering is niet een software implementatie, maar een business transformatie. Digitalisering is niet een software- implementatie, maar een business transformatie. 

Meer informatie over de spreker: 
 
Wanneer
12-11-2021 14:00 - 14:45
Waar
Andries Feikema, Global Director Procurement Transformation - DSM

Log in om je te registreren