Share your story

NIEUWE Story's

 
Change management? “Je moet vooral héél sensitief zijn”
 
Anke van Raak-de Swart (34) studeerde bedrijfseconomie, ging werken als procesconsultant, rolde de IT in en begeleidde IT-reorganisaties. De afgelopen vijf jaar was ze change manager voor SAP-implementaties, eerst bij bouwbedrijf Heijmans, daarna bij multinational Danone. Sinds een tijdje is ze Global Change Manager SAP. Dat is boeiend werk. De Swart: “Verandering is een worsteling. Dat is ook meteen de uitdaging. Ik vind het leuk om dat spel te spelen.”
 


“Het gaat om communiceren, verbinden, een stukje educatie, een stukje psychologie. Je probeert de lokale projectteams, key users en managers instrumenten te geven om de veranderingen zelf te communiceren en in te bedden in de organisatie.


Omzet MPC Industries verdriedubbelde

Democratisering volgens ondernemer Kris Tirry

MPC Industries heeft geen personeel in dienst. Nee, het bedrijf heeft “medebouwers” volgens directeur/eigenaar Kris Tirry. En dat is letterlijk bedoeld. De vijftig medewerkers nemen zelfs bij toerbeurt deel aan directievergaderingen en hebben dan stemrecht. Hun stem kan leiden tot beslissingen die anders uitpakken dan de directeur voor ogen had.


"Als het individu sterker wordt, wordt het bedrijf ook sterker”

 

Lean: Als je niet verbetert, wat doe je dan eigenlijk wel?

De introductie van Lean bij drinkwaterbedrijf Vitens. Vanuit zijn passie om zijn eigen werk en de organisatie te verbeteren nam Mark Kroes, Informatieanalist bij de ICT-afdeling van Vitens en Lean Six Sigma Black Belt, het initiatief om Lean te gaan werken.


“Lean vraagt een andere rol van het management. Ze moeten medewerkers kunnen faciliteren om zo goed mogelijk invulling te kunnen geven aan het proces om verspillingen te elimineren. Lean draait om de autonomie van de medewerker."

...meer storysharing

Met Data Science-technieken krijgt IFF meer inzicht in marktontwikkelingen

Sjaak Waarts, van oorsprong een informaticus uit Delft, deed pas een ’opfrisopleiding aan de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Een masterstudie, die je leert hoe je Data Science, met z’n verschillende disciplines, kunt inzetten voor oplossen van verschillende analytische vraagstukken. “Vanuit die kennis ben ik gaan kijken hoe we Data Science-technieken die er nu op de markt zijn, als applicatie kunnen inbedden in ons werk.”

Voor ons is Data Science de techniek om data op zo’n manier te ontsluiten en gebruiken dat zij waarde en inzichten toevoegen aan onze bedrijfsprocessen.

“Onze data zaten gewoon te wachten op dit soort applicaties”
Goede voorbereiding cruciaal bij greenfield-implementatie

Na decennialang al met SAP gewerkt te hebben en na meerdere fusies, stapt landbouwcoöperatie Agrifirm over op SAP S/4HANA on premise 1709. Het enthousiasme over dit gloednieuwe systeem is groot. De implementatie van de latest and greatest brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Wat zijn de lessons learned van deze frontrunner?
Digitale transformatie bij TomTom

“De ontwikkeling die nu gaande is,” legt George de Boer uit, “is dat drie terreinen steeds meer in elkaar schuiven, namelijk de connectiviteit van auto’s, data in realtime voor verkeersinformatie en de technologie voor de zelfrijdende auto. Door deze gebieden met elkaar te combineren, worden revolutionaire producten en diensten mogelijk.

Groei vergt re-design van rollen bij LambWeston/Meijer

Een gesprek met Information Security Officer Renate Hendrikse en SAP-specialist Tim Lynen: “Beveiliging is cruciaal geworden met de nieuwe GDPR-wetgeving rond databescherming.”
Nieuwe IFRS 16-standaard heeft grote gevolgen voor organisaties die leasen

heeft als een van de eerste IFRS 16 geïmplementeerd. Dit is de nieuwste leasestandaard van de International Accounting Standards Board (IASB). Deze nieuwe standaard zorgt ervoor dat voortaan vrijwel alle leasecontracten op de balans te zien zijn. Veel multinationals worden geraakt door IFRS 16, zeker ook omdat deze moet worden geïntegreerd in de accounting systemen en het bestaande IT-landschap. Air France-KLM ontwikkelde een leasecontractbeheerplatform met een nieuwe technologie, en heeft inmiddels IFRS 16 geadopteerd als nieuwe verslaggevingsstandaard. De VNSG sprak hierover met Richard van der Laan (Director Accounting & Reporting bij Air France-KLM) en Corné Klaasen (Project Manager IFRS16 bij Air France-KLM).

Boskalis blij met SAP BPC

“Optellen van cijfers, dat is wat ik doe.” Paul Schurgers, Manager Group Accounting & Reporting van Boskalis, houdt het graag simpel als hij over zijn werk vertelt: “Gedetailleerde en betrouwbare cijfers, dat is wat we nodig hebben. Wat verdienen we per project? Wat verdienen we per schip? We willen een veel kortere doorlooptijd van het consolidatie- en rapportageproces. Om die redenen hebben we gekozen voor SAP BPC. Vroeger gebruikten we drie verschillende applicaties voor de consolidatie van de verschillende bedrijfsonderdelen.”
“Er is nog weinig kennis in de markt”

Veel SAP-klanten overwegen een implementatie van HANA of zijn daarmee bezig. Zo ook kledingbedrijf PVH Europe, eigenaar van o.a. Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Wat komt daarbij kijken, waar moet je op letten en wat levert het op?

Handvatten om privacygevoelige informatie goed te beveiligen

Bij de gemeente Utrecht staan privacybescherming en informatiebeveiliging (P&IB) al lange tijd hoog op de agenda. Hoe geeft Utrecht hier vorm aan?
Rabobank implementeert Data Sync Manager 5.0

'Testen met geanonimiseerde gegevens'

Als internationale financiële dienstverlener heeft de Rabobank te maken met strikte regelgeving van toezichthouders, zoals het gebruik van klantdata. Tot voor kort gebruikte het SAP-team van de bank voor het gebruik van geanonimiseerde klantdata in de test- en ontwikkelomgeving het intensieve proces van een runbook van 94 pagina's.

"Het anonimiseren van data kon alleen vooraf, buiten de SAP-omgeving, plaatsvinden. Met de inzet van Data Sync Manager 5.0 hebben we de omvang van gevoelige informatie in onze SAP-omgeving verminderd, terwijl we toch de beschikking hebben over nauwkeurige gegevens om te testen."

Terugkijken, vooruitkijken en reflecteren

Directeur Rob van der Marck (rechts) en adjunct-directeur Hans de Labije (links) van de VNSG maken even 'pas op de plaats'. Noem het een tijd van bezinning. Er is veel gebeurd in 2017 en het programma voor 2018 zit overvol. Wat ging goed? Wat kan beter? Wat zijn de plannen en verwachtingen? En hoe kunnen VNSG-leden het best gefaciliteerd worden in het snel veranderende IT-landschap?


Hackathon geeft Suiker Unie inzicht
Machine learning niet de juiste weg

"We willen data gebruiken voor het juiste teeltadvies op het juiste moment. Er werd met een heleboel partijen gesproken over data-analyse. Een doorslaggevend succes was dat niet. Allemaal beloven ze de ultieme oplossing....in ruil voor een zak met geld."

Meer dan een gebruiksvriendelijke user interface

Hoeveel e-mails staan er in de wachtrij? Hoelang duurt het om deze af te handelen? Wat is de productiviteit per medewerker? Sanoma krijgt met business intelligence antwoord op deze vragen. En Fiori maakt het mogelijk.