Mendix als toevoeging aan SAP
BAM Infra: “Functionaliteit die in SAP zit, gaan we niet zelf bouwen”
INTERVIEW | Hans de Labije
TEKST | Jon Hofwijk
FOTOGRAFIE | Hans de Labije
Share your story | Blogs | Digitale transformatie
BAM Infra werkt met SAP. Voor aanvullende functionaliteit die SAP (nog) niet biedt, maakt het bouwbedrijf gebruik van het ontwikkelplatform Mendix. Hoe gaat dit in zijn werk? Wanneer wordt de keuze voor SAP gemaakt, en wanneer kijkt het bedrijf naar een alternatieve oplossing? En waarom is de keuze op Mendix gevallen?
Frans Verbiest werkt sinds augustus 2016 bij BAM Infra Nederland. Bij een eerdere werkgever had hij al ervaring opgedaan met Mendix. “We waren op zoek naar een PaaS-oplossing (Platform as a Service). Op dat moment hadden we nog een brij aan diverse oplossingen: zowel gekocht als zelf gebouwd. We hadden veel unieke kennis waarvoor we het liefst een oplossing in eigen beheer wilden bouwen. Daarvoor zochten we naar een laagdrempelige, PaaS-oplossing. Agile werken deden we al, zodat Mendix goed aansloot op onze manier van werken. We hebben Mendix gevraagd om een demonstratie te geven. Mendix heeft toen een echt functionerende workflow gebouwd, inclusief integraties! Van die performance waren we zeker onder de indruk.”
Mendix-ontwikkelteam
Frans’ ervaring met Mendix was ook een van de redenen dat hij was aangetrokken door het Nederlandse bouwbedrijf BAM Infra. “Er lagen hier de nodige uitdagingen op Mendix-vlak,” vertelt hij. “Er was al een aantal dingen op Mendix ontwikkeld, maar er was nog geen intern ontwikkelteam voor applicatieplatforms waar we op langere termijn iets mee wilden doen. Daar moesten we als eerste aan gaan bouwen. Tevens moesten we nog een aantal applicaties die bij externen in ontwikkeling waren, goed afronden. Inmiddels hebben we acht mensen in dienst die zich fulltime bezighouden met ontwikkelen in Mendix. Daarbij hebben we nog vijf tot zes mensen in flexibele dienst op dit gebied.”
Doorontwikkeling
“Functionaliteit die in SAP zit, gaan we natuurlijk niet zelf bouwen,” vervolgt Frans. “Met Mendix kun je ook snel andere applicaties integreren en informatie uit verschillende backends halen. Een van de geroemde voordelen van Mendix is immers de snelheid waarmee je op dit platform applicaties kunt ontwikkelen.” Toch is hier volgens Frans een waarschuwing op zijn plaats: “Het is weliswaar makkelijk om een oplossing live te brengen, maar het gaat niet alleen om de ‘time to market’. Je zult de gebouwde applicatie daarna ook moeten borgen in je organisatie, en voor beheer en onderhoud moeten zorgen. Je zult de applicatie ook moeten blijven doorontwikkelen.”
Concurrentievoordeel
“De businesskant heeft vaak elders een oplossing gezien, die ze dan graag ook wil hebben,” vervolgt Frans. “Vanuit de IT-kant denk ik dan: dat kan een Mendix-oplossing zijn, maar ook een andere oplossing. Er kan heel veel in Mendix, maar dat is tegelijkertijd ook de valkuil. Is het überhaupt de bedoeling van zo’n platform als Mendix om er grote apps mee te maken? Vraag je af, waar je standaard al een oplossing voor hebt. En hoe je je het beste kunt onderscheiden met zelfgebouwde apps om er concurrentievoordeel mee te behalen. Voor mij is de uitdaging: wat is het probleem, wat is de oplossing en, kunnen we het niet in SAP doen?” Daarnaast speelt ook de rationalisatie van ons IT-landschap hier een belangrijke rol in. Waarom zou je zelf iets gaan bouwen, als er reeds een goed werkende applicatie binnen BAM aanwezig is?
Pragmatische benadering
BAM Infra hanteert een ‘SAP, tenzij’-beleid als uitgangspunt. Toch worden er vaak applicaties ontwikkeld, waarbij je eerder aan SAP denkt dan aan Mendix. Voorbeelden hiervan zijn het inkoopsysteem en afroepsysteem, het urenschrijfsysteem en meerdere applicaties voor specifieke processen in operaties. Voor infraconsult heeft BAM Infra een applicatie in Mendix gebouwd om de grondkwaliteit te kunnen meten voor monteurs die kabels leggen. Hoe zit dat? Frans: “We benaderen de keuze tussen SAP en Mendix heel pragmatisch. Mendix biedt je de mogelijkheid om via een workflow heel overzichtelijk aan de gebruiker te presenteren. Je kunt er een ‘consumenten-gebruikersschil’ mee creëren die niet alleen vriendelijker in het gebruik is, maar ook meer flexibiliteit en functionaliteit biedt. Daarna ga je weer terug het SAP-systeem in. Dat is dezelfde gedachte die ook achter SAP Fiori zit, echter met veel meer mogelijkheden. Waar dat wenselijk is, kun je er dus ook een Mendix-applicatie eenvoudig met SAP integreren.
Bezint eer ge begint
“Mendix is ons platform voor rapid application development. Het is snel en het is geschikt om apps te maken waarvoor er in de markt geen oplossing is in één workflow. Wanneer we het dan zelf bouwen, doen we het handiger dan onze concullega’s. Maar nogmaals: niet alles versnelt met Mendix. De gemiddelde ontwikkeltijd kan weliswaar fors worden teruggebracht van 20 weken naar, zeg maar, 8 weken. Hoe goed je je scope ook hebt bepaald, en hoe agile en scrum je ook werkt, de programmeertaal gaat eventuele problemen die je tegenkomt, niet voor je oplossen. Bovendien versnelt niet alles met Mendix. Als de app eenmaal is ontwikkeld, komt er ook nog de implementatie en het onderhoud bij. Toegegeven: de ontwikkelmodule van Mendix ziet er aangenaam uit, maar het is en blijft een technische interface. Als je enige affiniteit met IT hebt, kun je zelf gemakkelijk eenvoudige apps maken, maar voor robuustere apps is het raadzaam om mensen met de juiste IT-achtergrond in het team te hebben, zodat deze kennis en ervaring wordt meegenomen in de opbouw van de applicatie. ‘Bezint eer ge begint,’ is ook hier een toepasselijk spreekwoord,” aldus Frans Verbiest.