Willem-Jan van Tongeren nieuwe bestuursvoorzitter VNSG
Ook treedt Richard van der Laan toe tot het bestuur


Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van 26 november j.l. is Willem-Jan van Tongeren als nieuwe bestuursvoorzitter gekozen. Van Tongeren (49) is werkzaam als Directeur IT Business Support bij PostNL. Hij is tevens al geruime tijd actief binnen de VNSG als voorzitter van de focusgroep SAP Businesss ByDesign, die hij vanaf 2017 samen met een kernteam nieuw leven ingeblazen heeft. Van Tongeren treedt als bestuursvoorzitter in de schoenen van Jan-Willem van der Meere, die deze positie vier jaar heeft bekleed. Naast een nieuwe bestuursvoorzitter verwelkomt de VNSG nog een nieuw bestuurslid: Richard van der Laan (49).


Nieuw bestuursvoorzitter: Willem-Jan van Tongeren
Bij PostNL heeft Van Tongeren diverse managementfuncties en rollen vervuld, altijd op het snijvlak van IT en business. In zijn huidige functie is hij eindverantwoordelijk voor de IT-platformen en -ontwikkelingen in het HR, Finance en Head Office domein, alsmede voor het centrale testteam. Middels SAP-implementaties heeft PostNL invulling gegeven aan een belangrijk gedeelte van de all cloud doelarchitectuur, wat tot resultaat heeft gehad dat eind 2019 alle SAP on-premise toepassingen zijn uitgefaseerd en vervangen door SAP cloud solutions en services. Van Tongeren is naast zijn baan bij PostNL voorzitter van de Raad van Advies van voetbalvereniging RKSV Halsteren en President van de Lions Club Wouw, een vriendenclub die zich vanuit maatschappelijke betrokkenheid inzet voor lokale goede doelen.

Hans de Labije, directeur bij de VNSG: “Willem-Jan heeft een sterk trackrecord in de SAP-wereld en heeft de afgelopen jaren veel managementervaring opgedaan op het snijvlak tussen business en IT. Zo heeft hij bij zijn werkgever PostNL de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie gerealiseerd, waarbij SAP een cruciale rol speelde. Zijn bestuurservaring op verenigingsvlak is een verrijking voor de VNSG en ik ben dan ook erg blij dat onze leden voor hem gekozen hebben. Hij bezit een ideale combinatie van functieniveau, ervaring en de juiste vaardigheden. Met Willem-Jan kan de VNSG verder bouwen aan de toekomst.”

Van Tongeren over zijn aanstelling: “Ik ben verheugd de komende jaren het voorzitterschap op me te mogen nemen. Er ligt al een sterk fundament, een mooie basis waarop we kunnen voortborduren en die we verder kunnen uitbouwen. Het is voor organisaties van cruciaal belang dat zij toegevoegde waarde blijven leveren in een uitdagende en snel veranderende tijd, waarin digitale transformatie centraal staat. De vereniging is bij uitstek de plaats om hiertoe te inspireren en organisaties te helpen relevant te blijven. Ik kijk ernaar uit om gezamenlijk mooie resultaten neer te zetten, met de gemeenschap.”

Nieuw bestuurslid: Richard van der Laan
Richard van der Laan heeft ruim 20 jaar ervaring met Finance en IT, en heeft meerdere SAP-implementaties voltooid. Van der Laan bekleedt momenteel de functie Finance Director binnen Air France-KLM waar hij onder andere een SAP S/4HANA-programma heeft geleid. Daarnaast is hij actief in de Raad van Commissarissen van SparkOptimus BV, een digital strategy en transformation consulting bureau. Voor zijn rol als VNSG bestuurslid was hij reeds betrokken bij de internationale SAP-gebruikersgroep SAP Airline Innovation Summit.

Van der Laan: “Mijn doel is om onze leden te helpen het meeste uit hun investeringen in SAP-technologieën te halen. Ik wil daarom nog meer samenwerken met klanten, leden, het SAP User Group Executive Network, de SAP Executive Board en het uitgebreide partnerecosysteem om de stem van de SAP-klant te versterken. Om vervolgens meer gezamenlijke belangenbehartiging te verzorgen, nationaal en internationaal. De kracht van onze vereniging, tezamen met die van andere verenigingen geeft ons de mogelijkheid om toegang te krijgen en invloed te behouden bij SAP en in haar ecosysteem. Dit stelt ons in staat om een ‘driver of change’ te zijn en om gezamenlijk de kritische business uitdagingen te lijf te gaan.”

De Labije: “Richard brengt met zijn achtergrond in de luchtvaart en telecom waardevolle ervaring mee voor de VNSG. Ook hij heeft ervaring met zowel business als IT, niet in de laatste plaats door zijn rol in de S/4HANA-implementatie voor Air France-KLM. Hij heeft ook affiniteit met internationale samenwerking. Dat alles maakt hem een echte aanwinst.”