Vijf netwerktips die je wat opleveren

Ton Verheijen | 16.11.2017  13.31 CET | Softskills


Netwerken is een must, om jezelf op de kaart te zetten en om geïnformeerd te blijven over nieuwe ontwikkelingen. Maar wat is een goede netwerk-strategie? First things first. Begin intern. Misschien kun je je aansluiten bij een young professional-netwerk bij jouw werkgever (of er zelf een opzetten). Vervolgens komt het aan op je persoonlijke wensen. Gebruik altijd de manier die bij jou past. En netwerk op momenten dat het jou uitkomt. Vijf tips die je verder helpen.


1. Bezoek vakbeurzen en evenementen voor young professionals

Niets is leuker dan een inspirerende vakbeurs of een evenement, waar je de hottest people uit je eigen vak kunt ontmoeten en met collega’s van gedachten kunt wisselen. Op een laagdrempelige manier kom je in contact met andere young professionals door deel te nemen aan workshops, discussies, seminars en beurssafari’s. Spelenderwijs word je bijgepraat. En je hoort de laatste nieuwtjes. Succes verzekerd!


2. Werk je LinkedIn-profiel bij en plaats relevante blogs

LinkedIn blijft populair in de zakenwereld. Zonder account word je niet serieus genomen. Werk regelmatig je profiel bij met ‘het nieuwste hoofdstuk’ uit je beroepsmatige carrière. En post zo nu en dan een blog. Hoe vaak posten? Zo vaak als jij iets interessants te melden hebt. Je bezoekers moeten geïnteresseerd blijven in waar je nu weer mee komt, dus liever geen wissewasjes maar serieuze artikelen die iets toevoegen. Een nieuw onderzoek? Een praktische toepassing? Inventieve oplossing? Creatief idee? Reden genoeg voor een blog op LinkedIn, waarmee je jezelf op een positieve manier in de schijnwerpers zet.  


3. Onderhoud contacten met je alumni-netwerk

Het bijzondere van ex-studiegenoten is dat je iets belangrijks met hen deelt, namelijk je gezamenlijke studententijd. Onderschat dit niet. Tijdens je studie sluit je vriendschappen voor het leven. Als je elkaar weer ziet, heb je elkaar echt iets te vertellen. Ook studenten waarmee je niet direct bevriend was, kennen de docenten, studentenfeesten en stageplekken die nog zo helder op jouw netvlies staan. Zoiets schept een band. In je alumni-netwerk haal je herinneringen op. Zulke contacten heb je nodig. En wie weet, misschien levert dat eens een gouden tip op.   


4. Volg het nieuws van je beroepsvereniging

Wat geldt voor beurzen, geldt ook voor beroepsverenigingen: je treft er vakgenoten. Maar waar een beurs vooral ‘leuk en inspirerend’ moet zijn, heeft de beroepsvereniging patent op ‘saai en belangrijk’. Denk bijvoorbeeld aan bijscholing, juridische kwesties, arbeidsvoorwaarden en loopbaanontwikkeling. Misschien saai maar uitermate geschikt om je netwerk uit te breiden. Je ontmoet mensen die tegen dezelfde zaken aanlopen als jij. Maak er gebruik van!


5. De vrijmibo: een vrijdagmiddag-borrel doet wonderen

Een week werken gaat je niet in de koude kleren zitten. Tijd voor ontspanning. Dat begint al op vrijdagmiddag met je collega’s. De ‘vrijmibo’ is terug van weggeweest. Het is een prima manier om een band op te bouwen met je directe collega, je baas of je HR-manager. Eindelijk kun je stoom afblazen met ‘lotgenoten’ die even moe zijn als jij. Maar blijf wel op jezelf letten. Drink met mate. Blijf ook de vrijmibo gewoon zien als werk. Drinken totdat je vroeg of laat aan de kroonluchter hangt, is niet goed voor je carrière. Hou je hoofd erbij.


Ook iets voor jou?
Zelf verantwoordelijkheid nemen en onze eigen tijd strenger bewaken. Het goede nieuws? Tijd managen kun je leren.

Ton Verheijen | 15.11.2017  09.58 CET | Softskills


Stress? Blijf baas over je eigen tijd!
Blockchain, Machine learning, Affective computing, Robotica, Internet of Things

Ton Verheijen | 13.11.2017  11.01 CET | Innovatie


IT-innovaties die jouw leven gaan veranderen