SAP geeft commitment af voor onderhoud op S/4HANA en Business Suite 7 

SAP nieuws


SAP heeft deze week bekendgemaakt dat S/4HANA, de nieuwe generatie ERP, tot 2040 wordt onderhouden. Daarnaast wordt het onderhoud van Business Suite 7 en daarmee ERP 6.0 verlengd tot 2027, met de mogelijkheid om dit tot einde 2030 te verlengen.

Daarmee geeft SAP een duidelijk signaal af: S/4HANA is de software die de komende 20 jaar als ‘intelligent core ERP’ dienst gaat doen.

 

Gebruikersverenigingen pleitten voor duidelijkheid en ruimte in planning
Veel organisaties zijn volop bezig met digitale transformatie en de datum van 2025 legde hierop extra druk. Meer tijd betekent ook dat onze leden meer gelegenheid hebben om de overstap naar S/4HANA niet als een technische migratie te zien, maar als onderdeel van een businesstransformatie", zegt Hans de Labije directeur van de VNSG. Daarom hebben de gebruikersverenigingen bij SAP gepleit voor meer duidelijkheid en ruimte inzake de release- en onderhoudsplanning voor SAP na 2025. En met succes. "Wij zijn verheugd dat SAP de behoeften van onze leden heeft erkend en deze toezeggingen nu heeft gedaan", aldus Jan-Willem van der Meere, voorzitter van de VNSG.

S/4HANA: commitment tot 2040
Voor S/4HANA heeft SAP het onderhoud tot 2040 toegezegd. Voor SAP Business Suite 7 is het standaardonderhoud verlengd tot eind 2027, met twee opties voor onderhoud vanaf 2028 tot eind 2030:

  • Het reeds bestaande model van ‘extended maintenance’, waarbij voor 2 procent extra maintenance fee alle support services van SAP beschikbaar zijn.
  • Het model van ‘customer specific maintenance’, waarbij support voor bekende issues wordt geboden tegen gelijkblijvende tarieven. 

Dit commitment van SAP is het resultaat van de intensieve samenwerking van gebruikersverenigingen, klanten, partners en SAP. Organisaties hebben hierdoor niet alleen langer profijt van gedane investeringen in SAP, maar het biedt hen ook de gelegenheid om de mogelijkheden van S/4HANA en SAP-innovaties goed te begrijpen en te focussen op gewenste organisatieveranderingen en verbetering of verandering van bedrijfsprocessen. 

Beide aankondigingen geven rust en zekerheid voor organisaties die moeten plannen hoe hun IT-landschap voor de toekomst eruit komt te zien. ERP is daarin vaak een belangrijk fundament.

S/4HANA als ‘enabler’ in digitale transformatie
Michael Kleinemeier en Thomas Saueressig, leden van de Executive Board van SAP, zeggen in een interview dat zij van klanten horen dat zij in hun digitale transformatie IT-landschappen willen rationaliseren en processen willen veranderen, en dat zij S/4HANA hiervoor als ‘enabler’ beschouwen. Er zijn ook veel organisaties waar SAP in meerdere landen en vestigingen is geïmplementeerd. Dat vergt meer ruimte en flexibiliteit in transitiescenario’s. Daarom heeft SAP besloten om zo’n langdurig commitment voor S/4HANA af te geven en te zorgen voor een langere onderhoudstermijn voor SAP Business Suite 7.

Niet afwachten
Dit commitment vanuit SAP is het resultaat van de samenwerking tussen gebruikersverenigingen, klanten, partners en SAP. Organisaties hebben hierdoor langer profijt van gedane investeringen in SAP. Tevens biedt het klanten van SAP de gelegenheid om de kansen die nieuwe technologieën bieden, echt te omarmen. 

Volgens Jan-Willem van der Meere geeft dit commitment zekerheid voor S/4HANA naar de toekomst toe. De verruiming van de onderhoudstermijn voor Business Suite 7 moet echter niet tot een afwachtende houding leiden. Van der Meere: “Veel bedrijven zijn druk bezig met hun strategie en het vormgeven van hun producten en diensten in een snel veranderende, competitieve wereld. De langere onderhoudstermijn biedt organisaties de kans om de mogelijkheden van S/4HANA en SAP-innovaties goed te begrijpen en te focussen op gewenste organisatieveranderingen en verbetering van bedrijfsprocessen.”