SUGEN verwelkomt nieuwe licentiemodel SAP voor indirect gebruik en verwacht nog meer

PERSBERICHT | 10.04.2018  11.00 CET | Licentiemodel


’s-Hertogenbosch, 10 april 2018 – Vandaag heeft SAP een nieuw licentiemodel aangekondigd voor ‘digital access’, beter bekend als indirect gebruik. Het model heeft als doel om het gebruik en de aankoop van SAP-software licenties makkelijker en transparanter te maken voor klanten. Dit is mede het resultaat van het werk van SUGEN (SAP User Group Executive Network), die vandaag een update geeft over het werk dat het Licensing en Auditing Charter-team heeft verzet in de afgelopen twee jaar. Het team heeft feedback aan SAP gegeven op het gebied van indirect gebruik en heeft discussies en workshops gehouden om hiervoor oplossingen te vinden. Focusgebieden waren voorspelbaarheid, transparantie, consistentie en redelijkheid.

“Dit model belooft de regels voor indirect gebruik te verduidelijken en brengt transparantie en eenvoud van SAP-licenties naar een volgend niveau”, zegt Rob van der Marck, directeur van de VNSG en projectleider van het SUGEN Charter. “Voorspelbaarheid en transparantie zijn sleutelfactoren voor klanten die nieuwe technologie van SAP willen implementeren. SUGEN en SAP mogen trots zijn op de ontwikkeling van het nieuwe model, dat hopelijk licentie-transparantie verder vergroot in de toekomst.”

Het SUGEN Charter-team en SAP hebben ook gewerkt aan de gang van zaken rondom audit en sales. Naar aanleiding hiervan heeft SAP organisatorische en governance veranderingen doorgevoerd, waardoor licentieverkoopafdelingen en –procedures strict gescheiden blijven van auditing-afdelingen en –procedures. Dit betekent dat sales niet langer gemachtigd is om licentie-audits goed te keuren of te weigeren. Ook voorkomt het dat audits worden gebruikt als een onderhandelingstool bij salesgesprekken.

“De tijd zal leren hoe bestaande klanten gaan reageren op het nieuwe licentiemodel. Ze hebben de keuze om bij hun huidige model te blijven of over te stappen naar het nieuwe. SAP zal gedurende 2018 nieuwe meet- en audit-tools introduceren. Dit betekent dat gebruikers in Q1 2019 iedere potentiële kostenimpact in kaart kunnen brengen”, zegt Gianmaria Perancin, voorzitter van SUGEN. “Met dit in gedachten vraagt SUGEN aan SAP om de belofte die zij in 2017 heeft gedaan openlijk te herhalen, namelijk dat gebruikers het nieuwe model kunnen implementeren zonder verdere kosten te maken indien de bedrijfswaarde en de scope van het SAP-gebruik gelijk blijft. Hiermee kan SAP grote stappen zetten in het terugwinnen van het klantvertrouwen.”


VNSG Themasessie 'Grip op SAP-softwarelicenties'
Datum: Woensdag 30 mei
Tijd: 10.00 - 16.00 uur

Verschillende soorten user-licenties, engines, een uitgebreide prijslijst, licentiemetingen, indirect gebruik, contracten, nieuwe producten zoals S/4HANA; het is als SAP-klant een uitdaging om van alle SAP-oplossingen gedurende de volledige levenscyclus het licentiemodel te doorgronden. De complexiteit hiervan bepaalt voor een groot gedeelte ook de mening van SAP-gebruikers over hoe makkelijk het zaken doen is met SAP en het is belangrijk voor de tevredenheid over de relatie met SAP. De VNSG helpt je met deze complexe materie.    


Persbericht SAP
Lees
hier het officiële persbericht van SAP over de aankondiging rondom indirect gebruik.

Reactie SUGEN
Lees hier de reactie vanuit SUGEN op deze aankondiging van SAP.

VNSG Kennisportaal
Wil je meer weten over indirect gebruik en hieraan gerelateerde onderwerpen? In het deze blogs over indirect gebruik staat alles wat je hierover moet weten.


Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob van der Marck, directeur VNSG.