Experttalk

NIEUWE Talks

De Blockchain Basics: alles wat je moet weten over de “trust machine”

| Blockchain gaat de wereld veroveren, althans als we de grote onderzoeksbureaus mogen geloven. Hoog tijd dus om in te zoomen op deze veelbelovende technologie. Wat is het? Wat is het niet? En wat kunnen organisaties ermee? Serge Segboer – de blockchain expert van SAP Nederland – praat ons bij.

Ons brein bepaalt de grenzen

Met zijn reactie op 7 stellingen heeft Serge het redelijk abstracte concept “blockchain” veel concreter kunnen maken. Maar het blijft moeilijk om écht te overzien wat de impact van deze technologie op ons leven gaat zijn. Serge beaamt dat: “Ons eigen brein is momenteel de grootste beperkende factor van de blockchain. Als we het kunnen bedenken, kunnen we waarmaken. We kunnen het alleen nog niet allemaal bedenken.”


De Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch (JADS)

“De eerste studenten hadden al een baan voordat ze waren afgestudeerd”


Amper twee jaar geleden, op 1 december 2016, heeft Koningin Máxima de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in 's-Hertogenbosch geopend. De nieuwste universiteit van Nederland biedt een aantal innovatieve data science programma's op undergraduate, graduate en post-graduateniveau om de data scientists van de toekomst op te leiden. Verder lopen er onderzoeksprogramma’s naar data science die de relevantie van academisch onderzoek voor het bedrijfsleven en de samenleving vergroten.

“De EU claimde een paar jaar geleden de data-economie. Daar heb je zowel science voor nodig om goed te begrijpen wat je met data kunt, als entrepreneurship om er waarde mee te creëren. JADS zoekt expliciet de samenwerking op met het bedrijfsleven.        
                                                                                                        

Het échte verhaal achter SAP S/4HANA Central Finance

| Bij de redactie van VNSG Magazine hoorden we de laatste tijd wisselende verhalen over de toepassing van SAP S/4HANA Central Finance. Is deze oplossing hetzelfde als finance in de cloud? Moeten we het meer zien als datawarehouse? Of is het gewoon een andere benaming voor de SAP S/4HANA suite? We vonden het hoog tijd om dat uit te zoeken.

Het échte verhaal achter SAP S/4HANA Central Finance. Wie kun je daar beter voor bevragen dan de SAP global solution owner en de solution architect van deze oplossing?

"Met SAP S/4HANA Central Finance leg je een paraplu over de verschillende ERP-systemen heen"


Loran Kloeze nuchter over cybersecurity

“Wat je niet hebt kan niet lekken”

Autodidact Loran Kloeze heeft ondernemers nogal wat te vertellen over de zin en onzin van cybersecurity. Hij heeft kritiek op “zelfverklaarde adviseurs” en steekt zijn mening over hypes niet onder stoelen of banken, met name de blockchain krijgt er flink van langs.

"Op bureau’s vind ik gele briefjes met wachtwoorden, naw-gegevens en financiële gegevens van klanten"

“Ik wil niet managen, ik wil inspireren en faciliteren”

Clara Ruissen werkt bij Jumbo Supermarkten als Lead Agile Coaches. Wat is haar visie op de IT-organisatie van de toekomst?

“In de toekomst zie ik niet persé een aparte IT-organisatie meer. Het onderscheid tussen business en IT zal moeten verdwijnen om gezamenlijk de klantverwachting te kunnen overtreffen. In plaats daarvan zullen we multidisciplinaire teams vormen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het leveren van klantwaarde."
Stilte voor de storm

Op zijn 12e hoorde Sijmen Ruwhof (31) voor het eerst over computers hacken. Dat vond hij zó machtig interessant dat het hem nooit meer losliet. Sinds enkele jaren verdient hij zijn brood als professioneel hacker. De klanten, waaronder SAP-gebruikers, staan inmiddels in de wachtrij. Ruwhof: “SAP is als niche lang buiten schot gebleven. Verwacht niet dat dat zo blijft.”


GRC wordt steeds belangrijker

“Twintig jaar geleden moest ik ‘preken’ om het belang van autorisaties in SAP over te brengen”, vertelt Werner van Haelst. “En dan koos de directie vaak alsnog voor een standaardinrichting. Nu - een aantal schandalen, SOx en complianceverplichtingen verder - willen bedrijven precies van me weten of ze alles op het gebied van beveiliging goed hebben geregeld.”

IT-organisatie van de toekomst
Van beheerder naar aanjager


Technologie maakt (bijna) alles mogelijk. Dus verwacht de business binnen organisaties dat de IT-afdeling snel IT-oplossingen maakt die de business nodig heeft.

Een goede IT-dienstverlener zijn is niet meer voldoende. De IT-afdeling moet voor de business ook een partner en motor voor innovatie zijn. Hoe moet de IT-organisatie van de toekomst eruitzien?


8 tips van Barry Derksen om toe te groeien naar de IT-organisatie van de toekomst

SAP over Machine Learning: ‘Begin eenvoudig en betrek de business’

| Echte bevlogenheid herken je meteen. Je ziet het aan de manier waarop mensen hun handen gebruiken om woorden kracht bij te zetten. En je hoort het aan het tempo waarmee ze praten, in een enthousiaste poging jou mee te nemen met hun snelle gedachten.

Roxanne Arnts – Solution Advisor bij SAP – is op beide vlakken guilty as charged als ze praat over haar vakgebied: Machine Learning.

Blij zijn of bang worden?

Een robot die 20 keer nauwkeuriger dan de beste oogchirurg een oogoperatie kan uitvoeren. Een robot die bijna net zo goed voetbalt als Messi. Ze zijn er allemaal al. En er komen steeds meer robots bij. Robots gaan de komende decennia onze wereld veranderen. Dat zegt Maarten Steinbuch, Universiteitshoogleraar Systeem- en Regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven.


Business Network integreert alle betrokkenen naadloos

| Bedrijven moeten omgaan met andere bedrijven, zoals hun medewerkers dat privé doen: eenvoudig, open en verbonden. Dat is de belofte – en noodzaak – van SAP Business Network, aldus James Marland, Vice President bij SAP Ariba.