Licentiemodel en indirect gebruik

Het is als SAP-klant een uitdaging om van alle SAP-oplossingen gedurende de volledige levenscyclus het licentiemodel te doorgronden.
Als VNSG zijn wij regelmatig met SAP in gesprek om het licentiemodel eenvoudiger en transparanter te maken.
Wij hebben nu de meest relevante informatie voor je samengebracht.
Contact

Heb je nog meer vragen over Indirect Gebruik van SAP? Neem dan gerust contact met mij op, ik ga graag met je in gesprek hierover.
    Hans de Labije, directeur VNSG

T. 
073-6410200
E. hans.de.labije@vnsg.nl

Licentiemodel

VNSG en internationale samenwerking: “Gebruik ons als spreekbuis”

9-9-2020
[img=/iMIS/images/blogs/VNSG_7375 - verkleind vierkant.jpg]VNSG[/img]De VNSG is zeer actief op het gebied van internationale samenwerking en beïnvloeding richting SAP. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Dat lees je in dit artikel.

Verlenging DAAP door SAP stemt gebruikersverenigingen positief

7-5-2020
[img=/iMIS/images/nieuws/20200507 Verlenging DAAP.jpg]VNSG[/img] SAP verlengt het Digital Access Adoption Program tot 31 december 2021. DAAP geeft meer transparantie in overgang naar het licentiemodel digitaal gebruik.

Wat hebben we al voor je gedaan!

#1. Licentiemodel indirect gebruik
Nieuw licentiemodel voor indirect gebruik SAP
Op 10 april 2018 heeft SAP een nieuw licentiemodel aangekondigd voor ‘digital access’, beter bekend als indirect gebruik. Dit is mede het resultaat van het werk van SUGEN (SAP User Group Executive Network), die ook een update geeft over het werk dat het Licensing en Auditing Charter-team heeft verzet in de afgelopen twee jaar. Het team heeft feedback aan SAP gegeven op het gebied van indirect gebruik en heeft discussies en workshops gehouden om hiervoor oplossingen te vinden. Focusgebieden waren voorspelbaarheid, transparantie, consistentie en redelijkheid. Er zijn een aantal documenten voor je samengesteld die meer tekst en uitleg geven over het nieuwe licentiemodel.

#2. Licentiemodel S/4HANA
Het S/4HANA licentiemodel uitgelegd
De VNSG praat via SUGEN (SAP User Group Executive Network) veelvuldig met SAP over S/4HANA. Een belangrijk onderwerp is de roadmap en daarnaast ook het licentiemodel. Dit laatste is in december 2017 uitgelegd aan leden van SUGEN en de uitgebreide presentatie kun je hier vinden.

1. Licensing Guide - vernieuwd -

Dit document bevat waardevolle informatie voor nieuwe en bestaande SAP klanten over het standaard licentiemodel voor SAP software en het SAP BusinessObject portfolio.
2. SAP Agreements

Een overzicht van alle documenten met algemene contractvoorwaarden en -condities voor SAP software en diensten zoals:

• SAP Software General Terms and Conditions
• SAP List of Prices and Conditions SAP Software and Support
• SAP General Terms and Conditions for SAP Business ByDesign Solutions
• SAP General Terms and Conditions for On-Demand Services
• SAP BusinessObjects Enterprise Support Schedule

3. Extension Models

SAP biedt mogelijkheden om bestaande on-premise licenties in te ruilen voor Cloud, Mobile of (S/4)HANA licenties en zelfs om gebruiksrechten, onder voorwaarden, stop te zetten. Hiermee biedt SAP flexibiliteit en keuze om de licenties aan te passen aan veranderende eisen en wensen binnen uw organisatie.

4. SAP Product Availability Matrix

De SAP Product Availability Matrix (PAM) biedt snel inzicht in technische en release-planning informatie over SAP-software productversies. Er is gedetailleerde informatie over (general) availability data, end-of-maintenance data, mogelijke upgradepaden en technische release-informatie (DB-platforms, JSE-platforms, operating systems enz.).  

5. License Auditing

Elke organisatie die SAP-licenties heeft gekocht, krijgt te maken met audits van SAP. Het is belangrijk om hierop goed voorbereid te zijn. De volgende informatie kan u daarbij helpen.

Procesbeschrijving van een licentie-audit

Globale en gedetailleerde beschrijving van de systeemmeting

Dit en nog veel meer staat beschreven in de Support Portal van SAP (inloggen met S-user id)

6. Prijslijst

De prijslijst van SAP wordt vier keer per jaar vernieuwd en is niet openbaar. Directe klanten kunnen de prijslijst opvragen bij hun SAP accountmanager. Als deze niet bekend is, laat het ons dan weten. Wij verbinden je dan met de juiste persoon binnen SAP Nederland.

19 aanbevelingen over indirect gebruik van SAP

Volgens de VNSG is SAP één van de weinige grote softwareleveranciers die niet transparant is over indirect gebruik van haar software. Daarom loopt er al geruime tijd een internationaal License Charter (project) voor Indirect Usage, waarbij de VNSG nauw betrokken is. Het doel van dit Charter is om de transparantie, voorspelbaarheid en consistentie voor indirect gebruik van SAP te verhogen en om SAP-klanten hierover beter te informeren.


Samen met SAP bespreken wij diverse scenario’s en de impact van indirect gebruik op de bekende licentiemodellen. Het zal moeilijk zijn om elke mogelijke situatie te beschrijven, maar we willen bereiken dat klanten en SAP duidelijke richtlijnen hebben voor de afhandeling van indirect gebruik. Immers, met SAPsystemen die worden verbonden met de buitenwereld in Internet of Things scenario's, zal indirect gebruik de komende jaren alleen nog maar verder toenemen.


Maar wat kun je nu al als klant doen om 'in control' te blijven bij contractonderhandelingen, bij een licentie-audit in het algemeen en voor indirect gebruik in het bijzonder.