Industry 4.0

Elk innovatieproject heeft impact op het business-en operating model. Veel bedrijven zijn aan het veranderen naar een meer service/operating-georiënteerd businessmodel (servitization) en dat heeft consequenties voor alle bedrijfsprocessen.

Hierdoor ontstaat er behoefte aan een industry 4.0 business transformation-roadmap die is gebaseerd op een geaccepteerde enterprise architectuur. De industry 4.0-roadmap, die moet worden ondersteund door alle stakeholders, zal impact hebben op de verantwoordelijkheden binnen de organisatie. De enterprise architectuur moet zorgen dat het businessmodel is afgestemd op de doelstellingen van de bedrijfsprocessen, de scope van de projecten en de functionaliteit van (cloud) ERP-applicaties, digital technologiën (b.v. connected assets) en (cloud) integration-platforms.

De enterprise architectuur moet daarom standaarden gaan onderhouden voor digitale technologiën, applicatie-interfaces, cloudplatforms, predictive analytics en de SAP Business Suite-integratie.

De volgende afbeelding geeft een overzicht van de scope van de focusgroep Industry 4.0:De focusgroep zal de ontwikkeling van de industry 4.0 roadmap van SAP bespreken en proberen SAP daarin te ondersteunen. Tevens zullen de ontwikkelingen van SAP enterprise architectuur worden meegenomen.

Tijdens de focusgroep bijeenkomsten zal ook aandacht besteed worden aan :

 1. Wat is een business model met bijbehorende business doelstellingen en hoe sluit dit aan op de SAP enterprise architectuur? Welke SAP tools zijn daarvoor beschikbaar?

 2. Hoe kun je gebruik maken van de SAP referentie architecturen om de E2E proces-architectuur te bepalen en welke tools heb je daarvoor nodig?

 3. Hoe kan de Enterprise Architectuur gebruikt worden om de business requirements te definiëren en impact op SAP en non-SAP componenten te analyseren?

 4. Hoe kun je gebruik maken van de KPI/PPI industry best practices om een geaccepteerd Balanced Score Card te maken die mogelijk gemaakt wordt door SAP tools zoals SAP HANA, SAP BI/BO, SAP BPMON, SAP Gateway, SAP EPM?

 5. Hoe kun je de communicatie portal gebruiken om de organisatie sneller te veranderen en de belangrijkste informatie te verspreiden?

 6. Hoe kun je alle stuurinformatie binnen een organisatie koppelen aan het business model zodat het bedrijf strategische beslissingen kan nemen op basis van de laatste informatie

Tijdens de focusgroep bijeenkomsten zal met behulp van Industry 4.0 case-studies van bedrijven duidelijk gemaakt worden hoe de bedrijfsstrategie/ industry 4.0 project portfolio is geïmplementeerd.

Doelgroep:

 • Informatie-managers & portfolio leiders

 • Solution Architects & SAP architects

 • Innovation managers & Chief Digital officers (CDO)

 • IT managers & Chief Information officers (CIO)

 • Operational excellence managers

 • (SAP) project managers

 • SAP competence & support managers

 • Business Intelligence managers