Connect to Innovate
‘Je staat nu hier’: begin je digital journey bij het begin
BLOG | Harm Lansink, Sales Director SAP BeNeLux and the Nordics bij Atos
Blogs | Digitale transformatie | Innovatie
De digitale transformatie is het meest besproken IT-topic van dit moment. De zoekterm ‘Digital Transformation’ levert in Google al meer dan 260 miljoen hits op. Een duidelijk signaal dat veel bedrijven worstelen met de overgang naar een digital enterprise. Zowel het opstellen van een gedegen businesscase als het inschatten van de impact die het heeft op de hele organisatie blijkt lastig. Bij DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) liepen ze tegen dezelfde uitdaging aan. In dit blog leg ik uit dat je bij het begin moet beginnen: waar sta je nu?
Wat zijn de consequenties van de overgang naar een digital enterprise? Welke tussenstappen zijn er? En waar staan we als organisatie nu eigenlijk? Dit zijn slechts enkele vragen waar elke organisatie mee zit. Maar wat nou als je met een tool snel kon checken hoe je systeem en business nu presteren? Een tool die 1200 business en IT-KPI’s naloopt en de prestaties van jouw bedrijf vergelijkt met die van andere bedrijven. Zo weet je precies hoe je bedrijf presteert. Waar quick wins zitten in je systeem en processen, en welke grote verbeteringen je kunt doen. En misschien nog wel belangrijker: je ziet waar je staat ten opzichte van peers en concurrenten. Het kan met de Atos Performance Booster.
Schatzoeken voor DSP
Ook DSM Sinochem Pharmaceuticals stoeide met deze vraagstukken. Voor ons is het duidelijk. De eerste stap in de overgang naar een digital enterprise en intelligent enterprise is gericht op de huidige situatie: waar sta je op dit moment? Het bedrijf wilde weten hoe hun huidige systemen en processen presteerden, dus voerden we met behulp van de Atos Performance Booster een health check-up uit. Uit de analyse van 1200 KPI’s kwamen verschillende quick wins naar voren waarmee DSP snel kon besparen op kosten.
Vervolgens konden we verder vooruit gaan kijken. Met een duidelijke lijst aan verbetermogelijkheden als schatkaart gingen we op zoek naar passende S/4HANA-functionaliteiten. Bijvoorbeeld ter verbetering van het sales order proces. Ook bekeken we, aan de hand van andere tooling, de impact van de implementatie op de organisatie. Op basis van deze en andere factoren bepaalden we de roadmap voor DSP.
Van berg informatie naar inzicht
Veel bedrijven hebben ongeveer een idee van waar ze uit willen komen op het gebied van IT. Maar met het opzetten van plannen en businesscases komt een enorme berg informatie op ze af. We merken dat klanten hierdoor overdonderd worden. Daarom helpen we ze om op redelijk korte termijn duidelijk inzichtelijk te maken waarop ze kunnen handelen.
De benchmarkfunctie in de tool is hier een aansprekend voorbeeld van. Naar welke branche je ook kijkt: elk bedrijf zet de eigen prestaties af tegen die van peers en concurrenten. Zo ook DSP. Maar handmatig bedrijven vergelijken op basis van meer dan duizend KPI’s is monnikenwerk. De tool doe dat gelukkig in een paar minuten. Door de prestaties van je eigen bedrijf te vergelijken met die van anderen, wordt duidelijk waar je in de markt staat. Het maakt inzichtelijk wat jij beter doet dan je peers, maar ook waar verbeterpunten voor je organisatie liggen.
En verder?
De overstap naar S/4HANA is de eerste stap richting een digital enterprise. De volgende stap is het Digital Cloudplatform. Daarmee kun je verschillende klantspecifieke oplossingen maken bovenop de standaard SAP software en deze tot in de puntjes aanpassen aan de wensen en eisen van een klant. Dit wordt ingezet in scenario’s die uniek zijn voor die klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan combinaties van IoT, analytics en machine learning, en dat gekoppeld aan standaard SAP functionaliteit. De digital truck, waarin onder andere sensordata en machine learning samenkomen, op de Atos-stand op Connect to Innovate is hier een sterk concreet voorbeeld van.
Volledig programma
Meer weten over de DSP-case? DSM Sinochem Pharmaceuticals vertelt op Connect to Innovate over hun road to HANA, en hoe de Atos Performance Booster ze in elke stap ondersteund heeft. Benieuwd? Kom naar de sessie op dinsdag 2 oktober om 14:30 uur in zaal 14b.