Waarom je Formule 1-wagen met BI, maximaal blijft presteren?
BLOG | Jos van der Sterren , Expert Consulting
08.02.2018 12.35 CET | Analytics
SAP HANA verandert de wereld van analyseren. Wat voorheen uren kostte, kan nu binnen minuten. Dus de verleiding om binnen het core business ERP-systeem rapportages te draaien, is groot. Een externe BI-omgeving wordt daarom vaak genegeerd. Maar is dat terecht? Of beter nog: is dat eigenlijk wel wenselijk?
Een veelgehoorde vraag van onze klanten is tegenwoordig: “Waarom zouden we BI nog gebruiken als onze database zoveel sneller is geworden en toch alle data beschikbaar is in ons digital core?” Een legitieme vraag, maar vergelijk het eens met de Formule 1-wagen van Max Verstappen.
Een Formule1-wagen met caravan
Die auto vliegt over het asfalt. Niet voor niets gaf Max al vaak aan dat zijn wagen in perfecte staat moet zijn, wil hij races winnen. Zijn team optimaliseert zijn auto op zo’n manier dat hij de hoogst mogelijke snelheid kan halen. Maar stel, je hangt er een vol beladen caravan achter. Komt dat de snelheid van de auto ten goede?
Natuurlijk is dat antwoord ‘nee’. Toch is dit precies wat er tegenwoordig gebeurt in veel organisaties. Sinds de komst van het pijlsnelle SAP HANA is het maken van rapportages in een ERP-systeem geen tijdrovende klus meer. Daarnaast is in een ERP-systeem alle data realtime beschikbaar. We merken nu dat veel analisten binnen organisaties rechtstreeks rapportages bouwen op het ERP-systeem. Vrolijk worden miljoenen records gebruikt voor die rapportages. Ze hebben immers de beschikking over een HANA-omgeving en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Althans, zo lijkt het.
Een trager ECC door een volle caravan
Het ERP-systeem (de wagen van Max) in SAP HANA wordt op deze manier niet alleen gebruikt om bijvoorbeeld orders te picken door magazijnmedewerkers, maar ook door interne analisten die miljoenen records gebruiken voor hun rapportages (de volle caravan). Ondertussen krijgen onze basisconsultants steeds vaker de vraag of er geheugen bij gezet kan worden op de HANA-omgeving. Orders verwerken gaat bijvoorbeeld steeds trager, waardoor leveringen onnodig vertraging oplopen. Geen wenselijke situatie.
Geen actuele data in BI
De oplossing zou natuurlijk een BI-omgeving kunnen zijn. Ware het niet dat in een ERP-systeem alle data van de huidige dag is opgenomen. In een BI-omgeving is deze data vaak pas de volgende dag beschikbaar. De tendens om binnen het supersnelle ERP-systeem accuratere rapportages te bouwen, is daarom begrijpelijk. Maar gezien de belasting die het heeft op de performance ervan, raad ik dat ten zeerste af. Wat is dan wel een oplossing? Een hybridemodel.
Hybride biedt de uitkomst
In een hybridemodel worden historische data (uit BI) en actuele data (uit het ERP-systeem) gecombineerd in de BI-omgeving. Op deze manier wordt het ERP-systeem slechts voor een klein deel belast, want analisten gebruiken alleen de data van de huidige dag. De rest van de data, het grootste deel, komt uit het BI-systeem.
Het beste van twee werelden
Met deze oplossing creëer je het beste van twee werelden. Aan de ene kant blijven de prestaties van het core business systeem gewaarborgd en aan de andere kant draaien analisten de meest nauwkeurige rapportages. BI is dus nog lang niet dood. Het zorgt er juist voor dat je Formule 1-wagen maximaal blijft presteren. Het is gewoon een kwestie van de mogelijkheden van BI ten volle benutten.