Connect to Innovate

Waarom apps ontwikkelen niet langer exclusief het domein van IT is

BLOG | Hans de Visser, VP Strategic Product Management Mendix


 

Digitalisering raast als een storm door onze economie. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Steeds meer organisaties streven ernaar een ‘intelligent enterprise’ te worden om beter in te spelen op individuele behoeften van klanten, talent vast te houden en nieuwe verdienmodellen te introduceren. Toch worstelen veel bedrijven nog om hun IT-landschap aan te passen en gebruik te maken van technologieën zoals IoT, Machine Learning en blockchain. En belangrijker: hoe breng je business & IT samen om ideeën om te zetten in werkende applicaties. Want het gaat niet alleen om snelheid. Innovatieve en onderscheidende toepassingen komen vooral tot stand door actieve betrokkenheid van de business. Moeilijk? Hans de Visser, VP Strategic Product Management Mendix, vertelt je hoe bedrijven het tegendeel bewijzen.


Een jaar geleden, tijdens de eerste editie van Connect to Innovate, ging ik in op het gloednieuwe SAP Cloud Platform Rapid Application Development (RAD) by Mendix. Als low-code ontwikkelplatform biedt Mendix een combinatie van modelgedreven (visuele) ontwikkeling en een keur aan bouwstenen waarmee je snel een applicatie ontwikkelt. Toegespitst op jouw business, en met een optimale ‘user experience’. Business en IT werken samen aan een oplossing op maat. Niet door te programmeren, maar met overzichtelijke visualisaties die iedereen begrijpt. En dat alles rechtstreeks op het SAP Cloud Platform, met standaard integraties naar SAP applicaties en services.


Low-code: waarom juist nu?

De samenwerking tussen Mendix en SAP is er niet zomaar. Uit recent onderzoek van America’s SAP User’s Group (ASUG) blijkt er een groeiende behoefte aan maatwerkapplicaties die rechtstreeks integreren met SAP producten. Vraag is er volop, zo melden Amerikaanse SAP-gebruikers. Toch blijkt het niet eenvoudig om te leveren. Zo geeft 64 procent van de bedrijven aan dat het meer dan een jaar kost om de bestaande backlog weg te werken. Voor bijna de helft van die groep is dat zelfs ruim twee jaar. Los van de benodigde tijd geven de gebruikers aan dat ze voor de ontwikkeling van klant-apps ook worstelen met hoge kosten en een tekort aan goede IT-professionals.


De impact in de praktijk

Wat geldt voor de Amerikaanse SAP-gebruikers, geldt ook dichter bij huis. Bedrijven voelen de druk om voorop te blijven. Om voorrang te geven aan innovatieve oplossingen en zo tegemoet te komen aan de steeds sneller veranderende klantvraag. Vandaar de keuze voor het SAP Cloud Platform RAD by Mendix door het Oostenrijkse Andritz, dat wereldwijd fabrieken en machines levert voor onder andere waterkrachtcentrales, de papierindustrie en staalindustrie. Met hun aanpak wonnen ze dit jaar de Innovation Award tijdens het SAP Forum in Oostenrijk.


Net als Andritz ervaart ook bouwbedrijf BAM de voordelen van low-code development. Een ontwikkelaar die net begonnen was aan haar baan bij BAM IT ontwikkelde er in korte tijd samen met de business de applicatie Cash-U. En creëerde zo inzicht in de budgettering van projecten. Op elk moment, ongeacht waar een medewerker zich bevindt. Als er bijvoorbeeld onderdelen nodig zijn bij een bouwplaats, kan een gebruiker in de app het budget zien en direct bestellen.


Blijf voorop lopen

Low-code development biedt een ‘intelligent enterprise’ ongekende mogelijkheden. Waar apps vroeger maanden in ontwikkeling waren, is het nu mogelijk om binnen een paar dagen een Minimum Viable Product (MVP) op te leveren. Daarmee kun je snel naar alle belanghebbenden om samen de scope verder te bepalen en vroegtijdig bij te sturen. Bovendien vergroot je de betrokkenheid, omdat de business en IT nauw samenwerken. Zo is de impact van innovatie heel snel voelbaar.Benieuwd naar de impact van het SAP Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix? Kom tijdens Connect to Innovate op 2 en 3 oktober naar de Mendix-stand. Of bezoek de Mendix break-out sessie, op 2 oktober van 14.30 tot 16.35 uur.