Top 10 meest gelezen artikelen VNSG in 2018

Naast het maken van de plannen voor 2019, kijken we ook nog even terug naar 2018. In deze blog kijken we naar de meest gelezen items van onze website in 2018. En we kijken natuurlijk ook nog verder, want zijn er inmiddels misschien wel interessante updates? Of komen er relevante events aan voor dit onderwerp?

1: SUGEN verwelkomt nieuwe licentiemodel SAP voor indirect gebruik en verwacht nog meer
Persbericht: SUGEN 
Dit persbericht kondigt het nieuwe licentiemodel van SAP aan.


SUGEN verwelkomt nieuwe licentiemodel SAP voor indirect gebruik en verwacht nog meer
SAP heeft een nieuw licentiemodel aangekondigd voor indirect gebruik. Het model heeft als doel om het gebruik en de aankoop van SAP-software licenties makkelijker en transparanter te maken voor klanten.

Meer weten over indirect gebruik? Bekijk hier diverse blogs over dit onderwerp.


2: The impact of Industry 4.0 on the enterprise architecture
Blog: Frank Luyckx , Enterprise Architect and integration manager & secretaris van de focusgroep ADM
Deze blog geeft je een korte introductie over Industry 4.0.

The impact of Industry 4.0 on the enterprise architecture
Industry 4.0 originally was used for manufacturing (smart factory). The term was introduced during the Hanover Messe in 2011. During the years, the scope of industry 4.0 has been extended with smart logistics, smart transportation, smart buildings, smart grids and smart cities.

Bekijk hier andere blogs over Industry 4.0. Of meld je aan voor de Focusgroep Advanced Delivery Management (ADM). Samen met CEC organiseren zij op 31 januari Impact Servitization (C/4HANA) op (SAP) architectuur. In juni organiseert de Focusgroep ADM het event: Impact holistic industry 4.0 op SAP enterprise architectuur.

3: Presentaties SAP Roadmapsessies op Connect to Innovate
Blog: Mientje Paais, event manager VNSG
Deze blog laat verschillende roadmaps zien. In de presentaties staat waardevolle informatie over specifieke SAP onderwerp. 

Presentaties SAP Roadmapsessies op Connect to Innovate
Tijdens deze roadmapsessies, ook wel  SAP Live Influencing sessie genaamd, krijg je de mogelijkheid om 'live' input te geven over toekomstige SAP-oplossingen. De presentaties van deze sessies zijn nu beschikbaar! Tijdens Connect to Innovate werd je door SAP experts bijgepraat, kreeg je de kans vragen te stellen of zelf input te geven.

Lees hier de introductieblog ter aankondiging van deze sessies

4: Wat is je probleem?
Blog: Mark Kroes, Lean Six Sigma Black Belt & voorzitter van de focusgroep Customer Engagement & Commerce
Deze blog geeft een introductie over Mark zijn ervaringen met lean en hoe het elke organisatie kan helpen bij projecten.

Wat is je probleem?
Sinds 3 jaar werk ik, Mark Kroes, intensief met Lean. In die 3 jaar heb ik keer op keer ervaren hoe belangrijk het is om te komen tot de kern van het probleem. De signalen die de gesprekspartners gaven waren duidelijk. "Elke dag gaan er wel zaken fout", "Ik weet precies waar het fout gaat, ik heb het al 100 keer gezegd maar men wil niet luisteren en begrijpt me niet". Ik heb precies opgeschreven wat de klant wilde, we hebben samen het ontwerp
getoetst en hij heeft zelfs akkoord gegeven. En toch is hij niet tevreden. Hoe komt dat nou? Lean Six Sigma geeft je inzicht.

Meer lezen over lean? Bekijk hier diverse blogs over dit onderwerpen.

5: Krijg grip op je SAP-softwarelicenties
Tekst: Mariëlle van Zanten
Dit artikel is een vervolg op het eerdere persbericht over de aankondiging van het nieuwe licentiemodel om inzicht te geven in de veranderingen.

Krijg grip op je SAP-softwarelicenties
Op 30 mei organiseerde de VNSG (Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers) de themasessie ‘Grip op SAP-softwarelicenties’. Tijdens dit event stond het verhogen van het kennisniveau rondom het SAP-licentiemodel centraal. Onder SAP-gebruikers leven namelijk veel vragen over dit onderwerp: Wat houdt het nieuwe licentiemodel voor S/4HANA in? Wat verandert er op het gebied van indirect gebruik? En hoe stap ik over op de nieuwe modellen? Aan de hand van een viertal presentaties werden – onder andere – deze vragen beantwoord.

Meer weten over indirect gebruik? Bekijk hier diverse blogs over indirect gebruik.6: Van beheerder naar aanjager
Geïnterviewde: Dr. Barry Derksen
Deze blog geeft inzicht in hoe de IT-organisatie er in de toekomst uit moet zien volgens Dr. Barry Derksen.

Van beheerder naar aanjager
Technologie maakt (bijna) alles mogelijk. Dus verwacht de business binnen organisaties dat de IT-afdeling snel IT-oplossingen maakt die de business nodig heeft. Een goede IT-dienstverlener zijn is niet meer voldoende. De IT-afdeling moet voor de business ook een partner en motor voor innovatie zijn. Hoe moet de IT-organisatie van de toekomst eruitzien? In deze blog lees je een paar handige tips.
 

7: “Ik wil niet managen, ik wil inspireren en faciliteren”
Geïnterviewde: Clara Ruissen, Lead Agile Coaches Jumbo supermarkten
Clare vertelt over haar ervaringen bij Jumbo met agile en hoe zij probeert medewerkers te inspireren om zo de intrinsieke motivatie leidend te laten zijn.

“Ik wil niet managen, ik wil inspireren en faciliteren” 
Of je nu een IT-afdeling, een SAP Competence Center of een Customer Center of Expertise hebt, het gaat erom dat je een goede dienstverlener én een businesspartner voor innovatie bent. Een van de ontwikkelingen voor de toekomst is Agile Leadership, gebaseerd op het gedachtegoed van agile-softwareontwikkeling. Geen bureaucratische, trage en beperkte aanpak meer, maar lenigheid, creativiteit en effectiviteit! In dit artikel een interview met Clara Ruissen, Lead Agile Coaches bij Jumbo Supermarkten.

Meer lezen over soft skills?!8: Air France-KLM early adopter leasestandaard IFRS 16
Geïnterviewden: Richard van der Laan, Director Accounting & Reporting bij KLM en Corné Klaasen, Project Manager IFRS16 bij Air France - KLM
Dit artikel geeft inzicht hoe de transitie naar de nieuwe finance eis IFRS 16 bij Air France - KLM heeft plaats gevonden.

Air France-KLM early adopter leasestandaard IFRS 16
Air France-KLM heeft als een van de eerste IFRS 16 geïmplementeerd. Dit is de nieuwste leasestandaard van de International Accounting Standards Board (IASB). Deze nieuwe standaard zorgt ervoor dat voortaan vrijwel alle leasecontracten op de balans te zien zijn. Veel multinationals worden geraakt door IFRS 16, zeker ook omdat deze moet worden geïntegreerd in de accounting systemen en het bestaande IT-landschap. Air France-KLM ontwikkelde een leasecontractbeheerplatform met een nieuwe technologie, en heeft inmiddels IFRS 16 geadopteerd als nieuwe 
verslaggevingsstandaard. De VNSG sprak hierover met Richard van der Laan en Corné Klaasen.

9: S/4HANA Finance: Wat kunnen we de komende jaren verwachten van SAP? 

Blog: Greetje Gompelman , Practice manager Financial management en secretaris van de VNSG focusgroep Finance
Greetje deelt in deze blog haar nieuwe inzichten op het gebied van S/4HANA Finance.

S/4HANA Finance: Wat kunnen we de komende jaren verwachten van SAP? 
O
nlangs ben ik met de VNSG twee dagen naar SAP in Walldorf geweest om alles te horen over de “intelligente onderneming”. En wat was het leuk! Ik heb nieuwe mensen leren kennen en energie gekregen van alle nieuwe oplossingen van SAP. Ik geef je graag een voorproefje van mijn belangrijkste nieuwe inzichten op het gebied van S/4HANA Finance.

 

De focusgroep Finance is hier te vinden.


10: Waarover gaat het eigenlijk? 
Blog: Richard Benschop , Business Development Manager & secretaris van de focusgroep Opleidingen
Na het bezoeken van een congres deelt Richard zijn tips om een krachtige presentatie te geven.

Waarover gaat het eigenlijk?
Vorige week was ik bij een groot congres. Belangrijkste reden van mijn bezoek was een zakelijke afspraak die op dezelfde locatie zou plaatsvinden. Daarom ook maar gelijk een aantal sessies van het programma meegepikt, waaronder de plenaire opening. Dat was een keynote waar de vonken vanaf sprongen, inclusief spectaculaire visuals en keiharde muziek. 

Met alle andere bezoekers verliet ik geïnspireerd de grote zaal, op weg naar een van de vele sessies die daarna geprogrammeerd waren. Vanwege die hoeveelheid was het nog best lastig een keuze te maken. Maar ik had mijn huiswerk gedaan en vooraf in de app, die speciaal voor het congres was ontwikkeld, mijn persoonlijke programma samengesteld.Toen ik in het doolhof van het conferentiecentrum de juiste zaal had gevonden, nam ik verwachtingsvol plaats op een van de nog vrije plaatsen. De spreker rommelde nog wat aan zijn laptop en kreeg toen het sein van de zaalwacht dat hij kon beginnen met zijn verhaal.

De focusgroep Opleidingen is hier te vinden.
 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Dan heb je diverse opties!


 

Verder lezen?