Top 10 meest gelezen blogs VNSG in 2022

Benieuwd naar welke artikelen in 2022 het meest zijn gelezen? Bekijk snel de zeer diverse top 10!

1: Damen Shipyards verankert groei en modernisering met SAP S/4HANA
Gebruikersverhaal | Interview met: Han Coenraad, projectmanager IT Damen Shipyards & Onno Wiltink, consultant SAP logistiek ITvisors & Jasper Buis, SAP Consultant TCS

Damen Shipyards Group is groot geworden met standaardisatie en het op voorraad leveren van schepen, waardoor de levertijd kort is. Om verdere groei te verankeren, op te kunnen schalen en de efficiency te verhogen, staat modernisering hoog in het vaandel bij Damen. Dat betekent dat er veel aandacht is voor het digitaliseren en harmoniseren van bedrijfsprocessen en technologie, inclusief aandacht voor de mensen die er mee werken. Ze zijn recentelijk begonnen met het implementeren van SAP S/4HANA als hun nieuwe ERP-systeem. Deze zomer is de eerste divisie, Damen Yachting, live gegaan. Zij zijn nu in staat om luxe jachten te bouwen met de ondersteuning van een geïntegreerde planning, logistiek en financiële afhandeling.

Lees verder


2: Snel schakelen lukt niet met veel maatwerk - Jumbo over S/4 standaardisatie en maatwerk

Gebruikersverhaal | Interview met: Ton Duyser, IT-architect en Steven Spronk, Technical Pathfinder bij Jumbo

Jumbo wil met behulp van de juiste technologie haar innovatieve vermogen verder versterken. Mede daarom stapt Jumbo over op een nieuwe manier van werken, zodat klanten de allerbeste winkelervaring krijgen. Jumbo wil voorop blijven lopen in de retailmarkt én kunnen blijven groeien en innoveren. Dat vraagt om een omvangrijke IT-migratie van ECC naar S/4HANA (S4). Daarbij rijst de vraag in hoeverre je kunt terugvallen op een standaard SAP-functionaliteit en wanneer je maatwerk moet bijbouwen. Daarover sprak de VNSG met IT-architect Ton Duyser en Technical Pathfinder Steven Spronk.

Lees verder


3: Alliander gebruikt SAP Analytics Cloud (SAC) voor onderhoudsplanning
Gebruikersverhaal | Interview met: Marije Krechting, product owner DevOps/Scrum-team - Asset- en Productmanagement Alliander & Erik Leemans, SAP Consultant - Expertum

Alliander gebruikt sinds enkele jaren SAP Analytics Cloud (SAC) voor onderhoudsplanning van hun assets. Daarbij wordt beschikbare data op een flexibele manier geanalyseerd. Aan de hand daarvan wordt een jaarplan opgesteld dat na goedkeuring weer teruggaat naar SAP Quality Management (QM). Daarmee beschikt Alliander over veel meer inzichten en flexibiliteit dan wanneer zij dit direct in QM zou doen. Expertum Consulting heeft Alliander in dit traject ondersteund als adviespartij. Een interview met Marije Krechting, Asset- en Productmanagement van Alliander. Ze is product owner van een DevOps/Scrum-team over de mogelijkheden in SAC en hoe Alliander dit heeft gedaan.

Lees verder 


4: Eneco - Verschillende integratiemogelijkheden van en naar SAP
Gebruikersverhaal | Interview met: Marco Verhoef, SAP Cloud Platform Integration Services en Edwin Postma, Corporate Enterprise Architect bij Eneco

SAP vormt de core van het IT-landschap van Eneco. Daaromheen draaien andere applicaties. De SAP-core moet natuurlijk goed kunnen samenwerken met de rest van de keten. Hoe doet Eneco dat? Voor welke integratiemogelijkheden kiest het energiebedrijf? Marco Verhoef en Edwin Postma vertellen over hun ervaringen bij Eneco en geven daarbij drie voorbeelden: het projectensysteem, de buitendienst-applicatie en Internet of Things (IoT)-toepassingen. Hoe gaan zij om met integratie-uitdagingen? Wat kan er wel, en wat niet, met SAP? Kiezen ze voor een enterprise-aanpak of pakken ze het applicatie voor applicatie aan? Wanneer kiezen zij voor Application Programming Interfaces (API’s) en wanneer voor datastreams met bijvoorbeeld Apache Kafka? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende integratiemogelijkheden?

Lees verder
 

5: Terugblik themamiddag Better together - Samenwerking tussen drie focusgroepen
Terugblik themadag

Op 13 september vond de themamiddag Better together plaats: Data als basis voor service en onderhoud. Het was voor het eerst dat drie focusgroepen de handen ineensloegen. Analytics (ANL), Data Management (DM) en Enterprise Asset Management (EAM) hadden samen een mooi programma samengesteld. Het event werd mede mogelijk gemaakt door de sponsors Deloitte, Ideo B.V. Magnus, newITera, rond en Rizing. 141 deelnemers genoten van de presentaties en casussen uit de praktijk.

Lees verder


6: SAP licenties: Hoe zit het met het nieuwe licentiemodel voor indirect gebruik?
Blog VNSG

Op 10 april 2018 lanceerde SAP haar nieuwe licentiemodel omtrent indirect gebruik, gebruik zonder een named-userlicentie en een SAP userinterface. Wat de precieze impact is van het nieuwe licentiemodel is voor velen echter nog onduidelijk. Lees in dit blog waarom er een nieuw licentiemodel is, voor wie het model geldt, wat de belangrijkste punten zijn binnen dit model en hoe het zit met de SAP licentiekosten.

Lees verder


7: Human Experience Management (HXM) in de cloud met SAP SuccessFactors
Blog | Interview met: Bart Potter, Voorzitter a.i. focusgroep HR VNSG, Lead Innovation & Strategy, Nextmoves en Jeroen Allonsius, Principal People Analytics Consultant, SAP SuccessFactors.

Met SAP SuccessFactors Human Experience Management kunnen bedrijven hun HR-strategieën transformeren en uitbreiden. De HXM-suite kan worden gebruikt om personeel te vinden, te trainen en te managen. Het is ook mogelijk om feedback van medewerkers te combineren met operationele data om inzicht te krijgen in hun werknemerservaringen.De VNSG-redactie sprak met Bart Potter, voorzitter van de VNSG focusgroep HR en Lead Innovation & Strategy van Nextmoves en Jeroen Allonsius, Principal Service Advisor Cloud HCM bij SAP SuccessFactors over hun ervaringen met Human Experience Management: de nieuwe benaming voor Human Capital Management (HCM).

Lees verder


8: Focusgroep Custom Development (CDV) uitgelicht
Gesprek met Marcel Hesen, voorzitter van de focusgroep CDV en Jan-Willem Kaagman secretaris focusgroep CDV

De focusgroep Custom Development is bedoeld voor iedereen die binnen het SAP-ecosysteem betrokken is bij het ontwikkelen van maatwerksoftware. Daarbij gaat het in eerste instantie om iedereen die programmeert in SAP. Onderwerpen die de leden van de groep bespreken zijn alle development onderwerpen die in de SAP-wereld voor kunnen komen. Dat zijn onder meer ABAP gerelateerde onderwerpen, zoals quality tools binnen ABAP of frameworks op ABAP stack. Ook Fiori & UI5, CAP en NodeJS zijn de programmeertalen die langs komen. Maar ook zaken zoals Custom Code Management, nieuwe tools en producten van SAP voor developers, development-methodieken, best practices, DevOps en Continuous Integration, en low-code / no-code. De VNSG-redactie sprak met de voorzitter van de focusgroep Marcel Hesen en de secretaris Jan-Willem Kaagman.

Lees verder


9: RISE with SAP - Naar de cloud in je eigen tempo
Blog | Interview met: Paul Eringfeld en Lucas Remmers van SAP NL

Meebewegen met de snelle veranderingen van nu, hoe doen organisaties dat? Niet met verouderde computersystemen, zoveel is duidelijk. RISE with SAP is de nieuwste tak aan de grote SAP-boom. RISE with SAP belooft volledige flexibiliteit in service en business-transformatie voor bedrijven die met hun ECC-systeem naar de cloud willen. Maar beloftes zijn… beloftes. Wat biedt RISE with SAP concreet aan de gebruikers? Paul Eringfeld en Lucas Remmers van SAP Nederland gingen daarop in tijdens een voor de VNSG opgezet interview via Teams. “Over performance willen we open zijn.”

Lees verder

10: Tips & Tricks juni 2022

Tips van Ideo, PTWEE, SIMAC IT NL en Avelon

In deze serie leveren diverse experts handige tips voor gebruikers. In deze editie komende volgende onderwerpen aan bod:

● Manage Maintenance Backlog with Maintenance Planning Buckets - Ideo, Bas Horvers 
● Een SAPpig verhaal - PTWEE, Martin Heining 

● Onderhouds- (maintenance) certificaten - Simac IT NL, Eddy Kostons
● Interessant nieuw licentiemodel SAP RPA - Avelon, Sander Wijngaart


Bekijk de tips

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Dan heb je diverse opties!


 

Verder lezen?