Succesvolle VNSG EPM focusgroep middag

BLOG | Vincent Beumer , Director Analytics & kernteamlid van de focusgroepen EPM & BI
21.03.2018  10.58 CRT | Enterprise Performance Management


 

Dinsdag 13 maart kwamen zo’n 35 bezoekers naar Den Bosch voor de eerste VNSG Enterprise Performance Management (EPM) focusgroep bijeenkomst sinds lange tijd. Het vakgebied waar Business intelligence en Finance vaak samenkomt, is veel in beweging en er zijn veel uitdagingen. Dat zorgde voor een mooie mix in het programma met vier presentaties.


TomTom

Christian Rudyanto van TomTom legde uit hoe zij een oplossing hebben gerealiseerd om te voldoen aan de in IFRS15 gestelde voorwaarden voor revenue recognition, waarbij de volgende stappen geregeld moeten zijn:


1.Identificeer het contract met een klant
2.Identificeer alle individuele prestatieverplichtingen binnen het contract
3.Bepaal de transactieprijs
4.Wijs de prijs toe aan de prestatieverplichtingen
5.Herken opbrengsten als aan de prestatieverplichtingen is voldaan


Dit hebben ze opgelost door de SAP-extension Nakisa te implementeren in combinatie met SAP BPC als rekenmodel, waarna de resultaten weer teruggeschreven kunnen worden naar SAP. Een mooie praktische casus voor een specifiek doel.


SAP BPC en SAP Analytics Cloud

Hierna vertelde Jeanne Bigonnet, Product Manager SAP EPM, die speciaal was overgekomen vanuit Parijs, over de verschillende toepassingen en versies van SAP BPC en SAP Analytics Cloud. Allereerst de historie en het ontstaan van SAP Integrated Planning (vanaf 2005), de acquisitie van Outlooksoft en de huidige producten BPC 10.1, 11 en BPC Optimized. Jeanne legde uit dat SAP BPC 11 werkt op het nieuwe SAP BW/4HANA platform. Dit heeft als voordeel dat dit platform simpeler is (minder lagen datamodellering) en meer openheid biedt voor het ontsluiten en combineren van verschillende databronnen voor bijvoorbeeld big-data oplossingen.


"SAP presenteert EPM Roadmap eind maart"


De performance van het systeem is ook geoptimaliseerd door de integratie met het SAP BW/4HANA systeem. Verder is de gebruikersinterface onder handen genomen, waarbij het mogelijk is om een eigen homepage te maken met daarop tegels en eigen grafieken en inzichten. SAP BPC optimized is het SAP BPC 10.1 product dat volledig geïntegreerd is binnen S/4HANA middels een in-memory cube.


Als afsluiting volgde een demonstratie van het SAP Analytics Cloud product waarin Planning, Business Intelligence & Predictive samenkomen. Een 30 dagen trial versie is hier te vinden. Jeanne gaf nog mee dat de SAP EPM Roadmap eind maart wordt gepresenteerd. Wil je hierover op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mailtje naar Wesley Schulte.

De Slimme Meters van Alliander

Na de break waar alle bezoekers hun ervaringen konden uitwisselen, werd het programma hervat met een presentatie van Rob Wissink van Alliander. Rob is Portfoliomanager Data & Inzicht. Hij nam de bezoekers chronologisch mee in de evolutie in het gebruik van SAP BPC binnen Alliander, waar diverse oplossingen zijn gerealiseerd. Zo ondersteunt het bij de planning van de uitrol van Slimme Meters bij miljoenen aansluitingen in Nederland en worden het strategisch en tactisch plan hierin verwerkt. Als belangrijkste tips gaf Rob mee dat je vooral klein moet beginnen en met deelopleveringen moet werken. Het maken van planningen is nooit af. Alliander is nog niet klaar, want het voornemen is om ook de financiële planning en eventueel consolidatie onder te brengen in SAP BPC.


Beïnvloeden van productontwikkeling

Als afsluiter vertelde Jeanne Bigonnet hoe je de productontwikkeling van SAP kunt beïnvloeden. Dus heb je wensen in functionaliteit waar de software nu niet in voldoet? Stuur dit dan in op influence.sap.com. Wanneer het verzoek al is ingediend, kun je hier op stemmen om het hoger op de agenda te zetten. Jeanne benadrukte dat ze dit kanaal zeer serieus nemen.


Na deze vier presentaties was een geslaagde middag ten einde en kon worden nagepraat onder het genot van een borrel. Deze middag (en met name de borrel) is mede mogelijk gemaakt door CPMView, Magnus en Finext.