SAP TechEd 2018 - Wat managers en architecten moeten weten
BLOG | Mendel Koerts, Business & IT Architect, partner Qhuba
Ook Enterprise Architecten blijven continu leren en hun kennis verdiepen dan wel verbreden. Vandaar mijn investering in het bijwonen van de SAP Technical Education days (TechEd) in Barcelona van 23 tot 25 oktober. Het eerste dat me daar opviel is, dat waar veel managers en architecten vandaag de dag de voorkeur geven aan Business Capability Maps in plaats van end-to-end processen, deze term meer dan ooit gebruikt werd tijdens de keynote. Maar dat was om een goede reden.
Hoofdthema: Het intelligenter maken van de onderneming
In tegenstelling tot het hyperdehype hoera geluid van vorig jaar, was de TechEd dit jaar meer down-to-earth met een focus op het optimaliseren van end-to-end processen met behulp van digitale technologieën over de hele linie van het ecosysteem. De onderneming intelligenter maken, noemt SAP het. Interessante voorbeelden waren onder andere een S/4HANA uitbreiding met Machine Learning om op basis van een foto van een reserve-onderdeel het artikelnummer te achterhalen; of het creëren van een bestelling op basis van een gesprek dat een aanvrager had met een chat-bot.
Vergis je echter niet. Als je een nieuw, disruptief bedrijfsmodel wilt lanceren en daarvoor IT-systemen moet bouwen, ongeacht of het te maken heeft met Blockchain, IoT, VR/AR, etc., dan biedt SAP platformen en hulpmiddelen voor het bouwen ervan. Dit besef is nog niet echt doorgedrongen in de markt, naar mijn mening. Enterprise Architecten moeten dan ook meer openstaan voor het gebruik van SAP-technologie anders dan voor ERP.
SAP is bescheidener geworden
Het goede nieuws is dat SAP eindelijk doorheeft dat ze niet alleen op de wereld zijn en hun not-invented-here houding is grotendeels verdwenen. SAP Cloud Platform Integration (CPI) host bijvoorbeeld zo'n 150 open connectoren; vooraf gebouwde connectoren naar externe Cloud applicaties die uit de doos werken. Daarbij zijn er Machine Learning-functies die data mappings voorstellen. Integratie-in-the-box wordt dus opgevolgd door out-of-the-box integratie. SAP API Management maakt daarnaast het plaatje compleet.
Een ander voorbeeld is de SAP Data Hub die cross-silo data uit SAP- en niet-SAP-bronnen samenbrengt. Merk overigens op dat als het gaat om een API-beheerplatform de eerste vragen moeten zijn: waarom API's, welke API's en voor wie? Niet welk API Management-platform? Of welke functies hebben we nodig? Aan API-makers het advies om de API Business Hub bekijken op sapjam.com.
SAP zal de boodschap over interoperabiliteit echter steeds opnieuw moeten herhalen, omdat een behoorlijk aantal managers en architecten die ik spreek er nog steeds van overtuigd zijn dat SAP-systemen helemaal niet open zijn. Of, nog erger, geloven dat SAP synoniem is aan ERP.
SAP HANA Data Management Suite
Over het algemeen houden architecten van clustering, maar daar moet dan wel een goede argumentatie voor zijn. De reden waarom SAP vier van hun producten geclusterd heeft onder de naam SAP HANA Data Management Suite is me niet geheel duidelijk. Deze suite bestaat uit SAP HANA, SAP Data Hub, SAP Enterprise Architecture Designer en Big Data Services van SAP. Maar bijvoorbeeld SAP Master Data Governance (MDG) zit er niet bij, om er maar één te noemen. En waarom zit er een EA-tool in?
Hoe dan ook, hierbij enkele hoogtepunten. SAP HANA kan nu worden gebruikt als een JSON-documentarchief om applicaties te bouwen waarvoor schemaflexibiliteit vereist is en het kan real-time anonimisering en dynamische maskering uitvoeren om gevoelige gegevens te verbergen en te beschermen.
De SAP Data Hub is vergelijkbaar met een verkeerstoren voor alle gegevensstromen binnen het bedrijfsecosysteem, inclusief streaminggegevens, sociale gegevens of transacties die in een data lake stromen. De belangrijkste kenmerken van SAP Data Hub zijn metadata management, orchestration & monitoring, pipelining & processing en ingestion & integration. Het wordt geleverd met veel connectiemogelijkheden, zowel open als native, bijvoorbeeld de SAP API Business Hub, SAP Cloud Platform Integration of de SAP Event Bus.
Ik kreeg in maart 2018 al een sneak preview van de SAP Enterprise Architecture Designer in Walldorf (DE) en ik herinner me dat het er veelbelovend uitzag. Een volwaardige EA-tool die bedrijfsstrategie, zakelijke mogelijkheden, bedrijfsprocessen, datamodellen, IT-artefacten, etc., een plek geeft. Verrassend genoeg was de TechEd hands-on sessie beperkt tot het produceren van een canoniek datamodel. Maar zelfs dat is misschien al een hele verbetering voor sommige SAP-klanten.
SAP Cloud Platform Big Data Services biedt een volledig beheerd Big Data-framework met Spark, Hadoop en/of Hive dat draait in de SAP HANA Enterprise Cloud (HEC). Met onder andere functies als het opnemen van gegevens met behulp van open source-oplossingen zoals Apache Kafka en DistCp (Distributed Copy) of SAP-oplossingen zoals SAP Data Services, het transformeren en laden van gegevens in het Hive-magazijn met open source-oplossingen zoals Spark, Pig en Oozie, of het op Spark gebaseerde Machine Learning algoritme uitvoeren met behulp van een Jupyter Notebook.
User Experience van GUI to UI5
Er was een tijd dat SAP GUI de enige UI technologie was voor het gebruiken van SAP applicaties. Vandaag de dag zijn er tien UI technologieën, waarvan de meeste met een tool set erbij komen. Geen zorgen, SAP GUI is er nog steeds een van, 7.60 is GA in 1Q19. De strategische weg voorwaarts voor de SAP gebruikerbeleving is echter nog steeds hetzelfde als vorig jaar en heet Fiori. Niets nieuws hier, alleen een bevestiging.
SAP Fiori kan worden geïmplementeerd via verschillende UI technologieën en platformen. SAPUI5 is het toonaangevende UI-technologie voor Fiori. Het is een HTML5-framework dat is ontworpen om platformonafhankelijke applicaties te bouwen. Grote delen van het framework zijn open source. Mainstream maintenance door SAP van versie 1.38 eindigt eind december 2018, versie 1.60 is GA 1Q19.
Verder is SAP Web IDE het vermelden waard, een web-based ontwikkeltool dat de ontwikkeling van SAPUI5-applicaties vereenvoudigt. Eigenlijk ondersteunt het zelfs de ontwikkeling, uitbreiding en implementatie van volledige stacks. Dus niet alleen de UI, maar ook de logica en databasemodellering. Voor vele smaken SAP-technologieën zoals SAP Fiori, SAP Leonardo IoT, SAP HANA, etc., maar ook voor open-source technologieën zoals JavaScript, OData, Java en Node.js.
De huidige versie is 1809 en hoewel de Roadmap geen verdere versienummers vermeldt, zijn er tal van innovaties gepland om de Web IDE de plaats te laten worden om eenmalig te ontwikkelen, inzetten in meerdere SAP-omgevingen: SAP Cloud Platform, ABAP-platform, SAP Mobile Platform, en de SAP Enterprise Portal. Yep, ABAP is er nu in het SAP Cloud Platform en je kunt ABAP-code opslaan en beheren op GitHub. Heb je ooit... Geen enkele reden meer om je core system niet schoon te houden!
Architecturale uitdagingen van de snel evoluerende hybride landschappen
Olie- en gasbedrijf Shell heeft net zoals de Nederlandse eCommerce dienstverlener PostNL en veel andere bedrijven een Cloud-only strategie en hebben tijdens de transitie te maken met een hybride landschap. Zelfs minder vooruitstrevende bedrijven hebben ondertussen een of andere Cloud-oplossing in gebruik en hebben dus allemaal een hybride landschap. Enterprise Architecten worden dus overal geconfronteerd met het opnieuw moeten definiëren van de integratiestrategie voor hun organisatie. Hoe maak ik een blauwdruk van een integratie-platform voor mijn organisatie? Wanneer gebruiken we welke integratietechnologie of -dienst?
SAP biedt hier hulp door middel van een methodologie en referentie architectuur genaamd Integration Solution Advisory Methodology (ISA-M). Via scoping van integratiegebieden in een hybride landschap moeten de integratiestijlen en use case-patterns worden bepaald. Om dit te doen, heeft ISA-M een technologie-agnostische bibliotheek geïntroduceerd met integratie use cases: procesintegratie, data integratie, gebruikersintegratie, Thing integratie en combinaties hiervan. Wanneer je alles eenmaal gedefinieerd hebt, wijst ISA-M naar SAP-integratietechnologieën. Een handig hulpmiddel, maar mijns inziens zou het beter zijn om eerst integratietechnologie alternatieven te bepalen in plaats van direct conclusies te trekken.
SAP Analytics Cloud is SAP’s belangrijkste strategische oplossing
De SAP Analytics strategie is hybride, maar SAP Analytics Cloud (SAC) is de belangrijkste strategische SAP-oplossing voor de toekomst. SAC is compatibel met BusinessObjectsBI (BOE) en ondersteunt externe connecties waarmee interne gegevens ook intern kunnen blijven. De SAP Analytics Hub is de enige front-end voor alle Analytics-inhoud, duik hier eens in als je dat nog niet gedaan hebt.
SAP Hybrid Analytics houdt in dat je Analytics-oplossingen op locatie of in de cloud kunt inzetten onder één licentie en één contract, wat je ultieme flexibiliteit oplevert. SAP biedt een conversieprogramma met de naam Cloud Extension Policy om een gedeeltelijke beëindiging van on-premise onderhoud toe te staan wanneer dit wordt vervangen door een nieuw Cloud contract.
SAP blijft investeren in de lokale BI-suite en is van plan om de volgende versie van de BI-suite uiterlijk in Q4 2019 uit te brengen. Deze release, momenteel 4.3 genoemd, wordt dan algemeen beschikbaar in het tweede kwartaal van 2020. Het reguliere onderhoud zal worden uitgebreid naar 2026 op zijn minst. SAP blijft innovaties leveren in nieuwe versies van de kern BI-on-premise-producten: BI-platform, Lumira Server, Web Intelligence, Crystal Reports, Lumira Designer en Analysis for Office.
Als Manager of Architect betrokken bij SAP-gerelateerde onderwerpen? Sluit je dan aan bij de Focusgroep Strategy Development & Execution!