SAP S/4HANA edities vergeleken: Public, Managed, Private Cloud & On Premise
BLOG | Tim Ewalts , consultant & lid van VNSG focusgroepen Custom Development en User Experience
25.04.2018 08.29 CET | S/4HANA
SAP focust met haar ''Cloud First Strategy'' steeds meer op de cloud. Nieuwe updates zullen als eerste in de S/4HANA Public Cloud editie beschikbaar worden gesteld. Toch is de Public Cloud editie niet voor iedere organisatie de beste optie. In deze blog vergelijk ik de diverse S/4HANA implementatie- en deployment opties: S/4HANA Public Cloud, Managed Cloud, Private Cloud en natuurlijk het vertrouwde On Premise-model. Nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van de verschillende opties?
Verschillende S/4HANA deployment opties
Bij de SAP S/4HANA Cloud edities wordt ook wel aan implementatiemodellen of deployment opties gerefereerd. Die definiëren namelijk hoe bedrijfssoftware/ERP wordt geïmplementeerd. Bij aanschaf van S/4HANA kunnen klanten kiezen voor: On Premise, Public Cloud, Managed Cloud, Private Cloud of een combinatie hiervan, namelijk een hybride oplossing.
In basis komt het erop neer dat cloud providers, in dit geval SAP, organisaties de mogelijkheid biedt om te kiezen welke mate van standaardisatie en personalisatie zij in het softwarepakket wensen en in hoeverre zij het onderhoud en beheer van de bedrijfssoftware zelf willen uitvoeren.
Kort samengevat komt het neer op het volgende:
In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat de diverse termen betekenen en welke voor- en nadelen daarbij komen kijken.
1. S/4HANA Public Cloud
Een Public Cloud implementatie biedt klanten toegang tot de applicaties van de provider die op een cloud infrastructuur draaien. De bronnen bevinden zich op de locatie van de cloud provider en worden gedeeld door meerdere klanten die via internet toegang hebben.
Een van de belangrijke factoren voor het gebruik van de openbare cloud is de noodzaak om de totale uitgaven voor IT-infrastructuur te verminderen. Omdat public cloud een computermodel is dat in grote mate afhankelijk is van standaardisatie, biedt het minder flexibiliteit voor maatwerk, downtime of onderhoudsintervallen. Dit model is geschikt voor bedrijven die weinig regelgevingsproblemen hebben en die delen van hun IT-omgeving willen outsourcen om kapitaaluitgaven te verminderen en operationele IT-kosten te verlagen.
De public cloud host vaak niet-gedifferentieerde, niet-kritische, maar rekenintensieve werklast.
Voordelen
- Geeft toegang tot de mogelijkheden van SAP Cloud Platform;
- Cloud provider is verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur;
- Lagere kosten dan andere cloud implementaties;
- Resources zijn eenvoudig schaalbaar.
Nadelen
- Data wordt opgeslagen op locatie van de cloud provider, wat mogelijke problemen met wet- en regelgeving met zich meebrengt;
- Weinig flexibiliteit m.b.t. maatwerk, configuratie, aanpassingen en downtime.
2. S/4HANA Managed Cloud
Bij een Managed Cloud implementatie zijn de resources toegewijd aan één klant en via een VPN toegankelijk. De infrastructuur wordt in hun eigen datacenter door de cloud provider beheerd.
Dit implementatiemodel komt in grote lijnen overeen met Private Cloud, met als belangrijkste verschil dat de cloud provider verantwoordelijk is voor het beheer van de infrastructuur. Het voordeel hiervan is dat de klant de kracht van het cloud platform direct kan benutten, zonder dat hiervoor een investering in infrastructuur nodig is.
Bedrijven die overwegen dit implementatiemodel te implementeren, moeten ervoor zorgen dat de betreffende cloud aanbieder aan hun specifieke vereisten op het gebied van o.a. infrastructuurlocatie, gegevensbeheer en servicegerichtheid voldoet.
SAP biedt als Managed Cloud oplossing de SAP HANA Enterprise Cloud aan.
Voordelen
- Geeft toegang tot de mogelijkheden van SAP Cloud Platform;
- Cloud provider is verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur.
Nadelen
- Data wordt opgeslagen op locatie van de cloud provider, wat mogelijke problemen met wet- en regelgeving met zich meebrengt.
3. S/4HANA Private Cloud
De Private Cloud implementatie betekent dat de klant zelf zijn cloud infrastructuur op locatie bezit, beheert en gebruikt.
Het Private Cloud-model is grotendeels vergelijkbaar met een Managed Cloud, maar helpt bij het verlichten van uitdagingen en problemen met betrekking tot gegevensbeveiliging. Omdat de Private Cloud-omgeving exclusief voor één specifieke klant wordt gebouwd en onderhouden, worden deze zorgen opgevangen. Problemen met de beveiliging van het internet kunnen worden aangepakt door een beveiligde VPN-verbinding of door de fysieke locatie van de computerinfrastructuur binnen de firewall van de klant te plaatsen.
Dit model is zeer geschikt in gevallen waarin gegevens of toepassingen aan wettelijke of lokale normen moeten voldoen die voorschrijven dat het bedrijf de volledige controle over de gegevens heeft.
Voordelen
- Volledige controle over alle aspecten van de IT-omgeving;
- Geeft toegang tot de mogelijkheden van SAP Cloud Platform;
- Geschikt voor situaties waarin het bedrijf volledige controle over de gegevens moet hebben.
Nadelen
- Zelf verantwoordelijk voor de financiering, het onderhoud en de exploitatie van de infrastructuur.
4. On Premise
Bij een On Premise implementatie wordt de software op servers bij de klant geïmplementeerd, waar de klant de software, infrastructuur en gegevens beheert.
Implementatie op locatie is de klassieke aanpak, zonder gebruik van de cloud. Deze aanpak is geschikt wanneer bedrijven volledige controle over alle aspecten van de IT-omgeving moeten hebben en tegelijkertijd de noodzaak accepteren om de omgeving zelf te financieren, te exploiteren en te onderhouden.
Voordelen
- Volledige controle over alle aspecten van de IT-omgeving;
- Geschikt voor situaties waarin het bedrijf volledige controle over de gegevens moet hebben.
Nadelen
- Maakt geen gebruik van de mogelijkheden van SAP Cloud Platform;
- Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de financiering, het onderhoud en de exploitatie van de infrastructuur.
5. Hybrid Cloud
Een Hybride Cloud implementatie maakt gebruik van bronnen die bestaan uit een combinatie van twee of meer verschillende implementatiemodellen. Er bestaan geen hybride cloud-oplossingen op zichzelf. Het is de manier waarop bedrijven dedicated en cloud-resources gebruiken die een implementatie hybride maakt. Deze holistische benadering van het gebruik van IT vereist een zorgvuldige evaluatie van elke applicatie en gegevensbron die met de juiste optie voor elke toepassing overeenkomt.
In een hybride cloud implementatie worden Public Cloud, Private Cloud en On-Premise-applicaties gecombineerd en naadloos geïntegreerd. Door gebruik te maken van dedicated en cloud resources, kunnen bedrijven een IT-landschap opzetten dat de beste balans tussen gemak en veiligheid voor het bedrijf biedt.
Voordelen
- Beste balans tussen veiligheid en gemak.
Nadelen
- Vereist een zorgvuldige analyse en implementatie.
De weg naar de cloud
Met de aanwezigheid van legacy IT-systemen, zullen veel organisaties middels een Hybride Cloud implementatie de stap naar de cloud maken. Een deel van de bestaande systemen blijven on premise draaien en nieuwe software zal voor een (steeds groter) deel als cloud oplossing worden aangeschaft. Op deze manier worden de IT-kosten verlaagd en werkt de organisatie altijd met een up-to-date systeem.