S/4HANA Finance: Wat kunnen we de komende jaren verwachten van SAP?

Greetje Gompelman , Practice manager Financial management en secretaris van de VNSG focusgroep Finance
15.03.2018  10.30 CET
BlogsS/4HANA | Finance


Onlangs ben ik met de VNSG twee dagen naar SAP in Walldorf geweest om alles te horen over de “intelligente onderneming”. En wat was het leuk! Ik heb nieuwe mensen leren kennen en energie gekregen van alle nieuwe oplossingen van SAP. Ik geef je graag een voorproefje van mijn belangrijkste nieuwe inzichten op het gebied van S/4 HANA Finance.

Wat is de Intelligent Enterprise?
De eerste middag was ingepland voor de visie van SAP: “Hoe maken we ruimte voor de intelligente onderneming?” De intelligente onderneming is een organisatie die zoveel mogelijk geautomatiseerd is met machine learning in SAP Leonardo en artificial intelligence. En hoe zorgen we ervoor dat een onderneming zo ingericht is dat ze goed kan reageren op wijzigingen? Een bedrijf moet agile zijn. Dat is tegenwoordig een belangrijke manier van werken. Welke agile methodologie je gebruikt is echter minder belangrijk dan de wendbaarheid van een bedrijf. Flexibel zijn is key, dan kun je snel inspelen op de ontwikkelingen. Als voorbeeld van SAP in de toekomst werd een demo getoond van een organisatie waar producten met een VR-bril besteld worden, waarna een aanvraag tot bestellen in SAP gezet wordt.

Co-Pilot
Ook leerden we over Co-Pilot, de digitale assistent van SAP. Dit is een geïntegreerd systeem met machine learning functionaliteiten, zodat het systeem leert van historische data. In Co-Pilot kunnen regels worden opgesteld, zodat niet altijd hetzelfde antwoord gegeven wordt. Dit geeft een natuurlijke indruk, nu alleen nog in het Engels, maar in de toekomst ook in je eigen taal beschikbaar. Stel je voor dat je CFO bent en ’s ochtends met je auto je huis verlaat en in de auto alvast de maandcijfers kan horen en een eerste analyse daarop. Supergaaf!

Finance in de Intelligent Enterprise
Na een gezellig netwerkdiner was de volgende ochtend gereserveerd voor SAP usergroup leads meet SAP experts. Voor mij betekende dat een ochtend vol finance. Onze expert had 6(!) presentaties geregeld over verschillende finance onderwerpen door zijn collega’s. Allemaal nieuwe redenen voor eindgebruikers om over te stappen op S/4 HANA.

• BPC Optimized planning over de integratie van BPC in S/4. Productiekosten welke berekend worden in CO kunnen direct in de planning meegenomen worden.
• BPC Consolidatie waar building blocks van verschillende applicaties zoals SAP Group Reporting data collection, SAP Analytics Cloud en Disclosure management gebruikt kunnen worden om geïntegreerde group reporting te kunnen doen.
• Receivables management met SAP Cash applications met machine learning technology. Een zelflerend mechanisme om bankafschriften nog sneller te kunnen boeken. En S/4 HANA Cloud for credit integration om externe kredietmaatschappijen te koppelen aan S/4 HANA of ECC.
• Financial closing cockpit welke eenvoudig gemigreerd kan worden naar S/4 en waar in S/4 een gantchart mogelijkheid zit wanneer je de web user interface gebruikt.
• Revenue accounting voor IFRS15 en als vervanging voor revenue recognition in SD welke niet terugkomt in S/4.
• Treasury management wat een eigen suite is in S/4. Met daarin bijvoorbeeld het nieuwe Bank Account Management om het aanmaken van nieuwe bankrekeningen te managen en predictive analytics voor de liquidity forecast. Vooruit kijken hoe het met de liquiditeit van de onderneming gaat op basis van historische data en slimme regels.

Boordevol inspiratie voor de VNSG focusgroep Finance voor 2018
Op woensdagmiddag was het programma ten einde en ben ik vol nieuwe inspiratie voor onze focusgroep en ideeën over samenwerking met andere focusgroepen, zoals treasury en enterprise asset management, weer in de bus gestapt. Nu is het zaak deze energie om te zetten in een goede agenda voor 2018 samen met de andere leden van ons focusgroep bestuur. Deze agenda zal binnenkort beschikbaar zijn op de focusgroep site Financieel van de VNSG, dus houdt dit goed in de gaten.


Op 6 en 7 maart 2018 was Greetje bij de 'SAP User Groups meet SAP Experts meeting' bij SAP in Walldorf. Samen met bestuursleden van internationale gebruikersgroepen, zoals SAPSA uit Zweden, UKISUG uit de UK, AUSAPE uit Spanje, SBN Norge uit Noorwegen, SAPience.be uit België, USF uit Frankrijk en natuurlijk de bestuursleden van de VNSG uit Nederland heeft ze de laatste informatie gehad op het gebied van S/4 HANA.