Mythes en misverstanden in Trainen & Support
BLOG | Richard Benschop Ctac Learning & Change

Ieder vakgebied kent ze wel. Hardnekkige meningen en verhalen die telkens opnieuw verteld worden. Die voor waar worden aangenomen en de geldende opinie zijn geworden. Maar die bij nader onderzoek een mythe of misverstand blijken te zijn. In deze serie blogs wil ik een aantal bekende mythes en misverstanden uit de wereld van trainen en support ophelderen.

Mythe 1: 'de aandachtsspanne van een goudvis'

In 2017 blogde ik over het vasthouden van aandacht. Aandacht is immers een voorwaarde om iets nieuws te kunnen leren. In het blog geef ik daarom twee tips die er voor zorgen dat deelnemers hun aandacht bij de training zullen houden. Zij krijgen al genoeg afleiding van het rode bolletje op hun smartphone dat aangeeft dat er iets nieuws te bekijken valt. Een e-mail, Snapchat-bericht, WhatsApp groepsgesprek, LinkedIn update of gewoon een grappig kattenfilmpje op Facebook.

In datzelfde blog haal ik een onderzoek van Microsoft aan waaruit zou blijken dat we tegenwoordig sneller afgeleid zijn dan vroeger en ons steeds korter op een taak kunnen concentreren. Onze aandachtsspanne zou met 8 seconden inmiddels korter zijn dan die van een goudvis. En die is 9 seconden. 

Maar ik blijk een fout gemaakt te hebben. Als je er even logisch over nadenkt, snap je natuurlijk dat dit getal nooit kan kloppen. Als je vanavond op Netflix een documentaire of de nieuwste aflevering van je favoriete serie gaat kijken bijvoorbeeld. Dan ben je toch langer dan 8 seconden geboeid? Of als je het laatste hoofdstuk van die spannende thriller gaat lezen. Sla je het boek dan na 8 seconden dicht? Lijkt me sterk. 

Een korte zoektocht levert de herkomst van de 8 seconden. Wat blijkt. Het getal is overgenomen van een infographic uit een Microsoft advertorial uit 2015. Deze ging over het toenemende gebruik van online games, mobiele technologie en websites. En niet over de aandachtsspanne van mensen. De wetenschappelijke bron voor het getal blijkt onvindbaar. Desondanks werd de conclusie door vele andere bronnen klakkeloos overgenomen. En daar heb ik me ook schuldig aan gemaakt. Het getal klopt dus niet.

Volgens mij doet dat echter niets af aan het feit dat je aandacht nodig hebt om iets te kunnen leren. We kunnen ons informatie niet herinneren als we er geen aandacht voor hebben gehad. Maar het aantal dagelijkse afleidingen maakt het makkelijker om je aandacht aan iets anders te schenken. Telkens als het cijfer in het rode bolletje verandert, sta je voor die keuze. En maak je de afweging om je aandacht bij het leren te houden of aan iets anders te schenken. 

Omdat we aandacht kúnnen geven, wil dat nog niet zeggen dat we dat ook automatisch doen. Tenzij er een dwingende reden toe is. Bijvoorbeeld omdat je in de training iets nieuws leert dat je nodig hebt voor je werk. Hier dus twee nieuwe tips om het te winnen van de rode bolletjes:

1. Beperk je trainingsinhoud tot wat deelnemers echt moeten kunnen toepassen in hun werk. Het maken van dergelijke keuzes zal moeilijker blijken dan domweg alles behandelen. Maar het zorgt ervoor dat alles wat besproken wordt relevant is. 

2. Als deelnemers het gevoel hebben ‘gestuurd te zijn door hun baas’, komt dat hun leerproces niet ten goede. Intrinsieke motivatie werkt beter. Maar dit vergt wel de nodige communicatie voorafgaand aan de training. 

Wedden dat je deelnemers hiermee net zo lang geboeid zullen zijn als bij die spannende Netflix serie?
 

Mythes en misverstanden in Trainen & Support, deel 2

Lees hier de andere blogs van deze serie mythes en misverstanden uit de wereld van trainen en support. In het tweede deel staat de Learning Pyramid centraal.

Deze zegt dat mensen onthouden:
10% van wat ze lezen
20% van wat ze horen
30% van wat ze zien
50% van wat ze zien en horen
70% van wat ze zeggen en schrijven en
90% van wat ze doen

Lees verder
Mythes en misverstanden in Trainen & Support, deel 3

Lees hier de andere blogs van deze serie mythes en misverstanden uit de wereld van trainen en support.

Het derde deel en laatste deel gaat het over het betrekken van deelnemers door ze zoveel mogelijk te laten klikken op content/vragen/inhoud van de aangeboden training.

Lees verder