Connect to Innovate

Innovatie bij de Nederlandse hockeymannen richting de Olympische Spelen

BLOG | Max Caldas
10.09.2018  14.2 CETBondscoach Max Caldas jaagt met de Nederlandse hockeymannen op een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2020. Om een winnend team te smeden, blijft hij zijn aanpak voortdurend ontwikkelen. Geheimen heeft hij niet. Daarom deelt hij tijdens Connect to Innovate zijn visie op topsport. In dit blog geeft hij alvast een inkijkje in de laatste technologieën die Oranje gebruikt en vertelt hij welke rol innovatie speelt in de aanloop naar Tokio 2020.


De komende maanden staan voor ons in het teken van groeien naar onze topvorm. Met het WK 2018 in december staan we voor de eerste grote test op weg naar de Olympische Spelen. We willen winnen, dus nemen we onze tegenstanders Maleisië, Duitsland en Pakistan onder de loep. We scouten onze tegenstanders, halen grote hoeveelheden data op en zetten die informatie om in gedegen analyses. Dat is niets nieuws, want onze tegenstanders hebben ons ongetwijfeld ook al helemaal doorgelicht.


Momentum-tracker

Daarom is het vooral zaak om onszelf te blijven verbeteren. Wat zijn de grenzen van onze jongens? En hoe kunnen we die grenzen verleggen? Om die vraag beter te kunnen beantwoorden, zijn we een tijdje geleden gestart met een zogenoemde ‘momentum-tracker’. Daarmee koppelen we sensoren aan spelers en zien we (bijna) in realtime hoe ze presteren tijdens een wedstrijd of training.


Hebben we de overhand in de wedstrijd?

Zo creëren we een live dataproces waarbij we alle acties in een wedstrijd, zoals doelpunten, strafcorners en veldspel, live kunnen volgen. Die data vertalen we naar een dashboard op onze iPads. Aan de hand daarvan kunnen we direct zien wanneer ons team wel of niet de overhand heeft in het veld. We kunnen zelfs per linie of per individu zien of ze hun tegenstanders onder controle hebben. In welke zone speelt iemand? Maakt hij meer meters vooruit of juist achteruit? We kunnen zelfs voorspellen wanneer er mogelijk een doelpunt gaat vallen. Kortom, we onderbouwen wat ons oog waarneemt. Of we ontdekken dingen die we juist niet met het blote oog zien.


Levert technologie altijd innovatie op?

Hoewel data en statistieken ons inzicht geven, geloof ik niet dat je innovatie alleen voor elkaar krijgt met geld en technologie. Want gaat de nieuwste technologie je altijd betere prestaties opleveren? Is jouw team daar wel klaar voor? Bij het Nederlands team kijken we vooral waar de groep en het individu op dit moment behoefte aan heeft. Waar sta je in de ontwikkeling van jouw team?


Een van onze grootste innovaties na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 is geen technologische vooruitgang, maar de sociale ontwikkeling van de groep. We hebben iedere speler eigenaarschap gegeven over zijn eigen programma. Met iedere speler heb ik gebeld of aan tafel gezeten. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het team? Welke richting wil jij op? Welke stappen moeten we zetten om dat te bereiken? Zo zijn we bezig om spelers ook buiten het veld voortdurend sociaal te analyseren. Innovatie vergt dus niet per definitie geld of technologie, maar zit soms gewoon in de eenvoudige dingen.


Luister naar je team

Technologie moet volgens mij vooral ondersteunend zijn aan de richting die onze spelers zelf kiezen. Sommige jongens zijn erbij gebaat hun eigen bewegingen volledig te analyseren. Andere spelers willen vooral weten hoe het team presteert. Niet iedere analyse is per definitie van toegevoegde waarde voor het hele team. Luister dus vooral goed naar je team, of in jouw geval misschien je klanten. Waar hebben zij behoefte aan? Hoe geef je ze de mogelijkheden om eigen beslissingen te nemen en zelf in control te zijn? Daarover vertel ik je graag meer tijdens Connect to Innovate!Heb jij een prangende vraag voor Max Caldas? Ben je benieuwd hoe hij de Nederlandse hockeymannen inspireert en motiveert? Kom dan naar het Studenten & Startup programma van Connect to Innovate, waar de bondscoach een open sessie houdt met veel interactie en ruimte voor vragen. Nog geen toegangskaart voor Connect to Innovate? Schrijf je dan snel in via de aanmeldpagina. Studenten kunnen gratis deelnemen.