Connect to Innovate

Een succesvolle digitale transformatie? Maak keuzes met deze 9 big shifts!

BLOG | Hans van Grieken, EMEA Technology Research & Insights Leader bij Deloitte
26.09.2018  10.10 CET


Digitalisering van je organisatie is noodzakelijk om te overleven. Anders haalt de concurrentie je in. Maar hoe pak je dat aan? Door keuzes te maken. Er zijn twee succesvolle routes. Om je te helpen om in beide routes onmisbare focus aan te brengen, stelde Deloitte negen big shifts op. In dit blog legt Hans van Grieken, EMEA Technology Research & Insights Leader bij Deloitte, uit waar je rekening mee moet houden.

In een serie recente onderzoeken, in samenwerking met de MIT Sloan School uit Massachusetts (USA), brachten we de digitale volwassenheid van organisaties in kaart. Uit de resultaten kwam een interessante conclusie naar voren. Organisaties met een hoge digitale volwassenheid volgen een van twee routes naar succes. De eerste route is het ondernemen van zo’n vijf grote digitaliseringsprojecten en er vervolgens voor te zorgen dat deze optimaal werken, in combinatie met een heldere digitale strategie, leiderschap dat die strategie afdwingt en een forse investering in het aantrekken van nieuw (digitaal) talent en het herscholen van bestaande medewerkers. De tweede route is het uitvoeren van veel projecten tegelijk, om vervolgens snel te selecteren welke projecten overleven en welke niet. Elk van deze aanpakken kent een verschillend Technology Operating Model (TOM). Daarom is het zinvol een TOM te kiezen dat goed bij jouw toekomstige organisatie past. Voor beide aanpakken geldt dat het maken van keuzes centraal staat. Dát is dus de sleutel tot een succesvolle digitale transformatie van je business.


Negen big shifts
De wijze waarop bedrijven nieuwe digitale mogelijkheden uitproberen, toepassen, schalen of afschrijven, is aan grote veranderingen onderhevig. Wat digitale transformatie zo moeilijk maakt, is dat ze tegelijkertijd plaatsvinden, dat ze niet synchroon lopen en dat ze onderling verbonden zijn. Binnen Deloitte hebben we geprobeerd ze kort samen te vatten in negen big shifts:


Ways of working
• Agility en snelheid vormen de nieuwe standaard.
• Grenzen tussen IT en business vervagen.
• Dynamische IT-platformen dwingen organisaties tot interactie met leveranciers, partners en concurrenten.

Resources
• Digitale technologieën, zoals AI en Robotics, vragen om personeel met nieuwe vaardigheden, terwijl oude functies verdwijnen.
• De complete organisatie ademt digitaal: van bedrijfscultuur tot visie van het bedrijf.
• Er is meer budget voor innovaties.

Technology
• De IT-infrastructuur zit in de cloud en is volledig geautomatiseerd.
• De organisatie drijft op data.
• Information Technology (IT) en Operational Technology (OT) smelten samen.


Dominant, boosters en showstoppers
De negen big shifts bieden handvatten om kritisch naar je eigen organisatie te kijken en een stappenplan voor je digitaliseringsproject uit te stippelen. Dat doe je door te bepalen welke shift dominant is, welke je helpt in je digitalisering (booster) en welke je tegenwerkt – indien je er geen beslissing over neemt of nalaat er aandacht aan te besteden (showstopper).

Een praktijkvoorbeeld. Veel industriële bedrijven verbinden op dit moment hun producten aan het internet, omdat zij daarmee hun aanbod in de markt kunnen verrijken met aanvullende diensten. Ze verkopen zo uiteindelijk geen producten meer, maar bundels van diensten die vaak voor de gehele levenscyclus van de oplossing gelden. Hoe kunnen we deze verandering duiden met het framework van de negen shifts?

Shift 8 is dominant: het businessmodel wordt sterk afhankelijk van (realtime) data en algoritmes, op basis waarvan de business betere beslissingen kan nemen.

Shift 9 is een booster shift: Information Technology en Operational Technology schuiven in elkaar. Hoe kunnen we deze werelden beter met elkaar verbinden? Shift 1 is ook een booster: een agile manier van werken verhoogt onze snelheid richting de markt, waardoor we sneller waarde kunnen halen uit inzichten uit onze data. Ook shift 7 is een booster: een beweging richting de cloud en geautomatiseerde IT-processen maakt het schalen van de nieuwe diensten makkelijker.

Shift 4 is de showstopper: ons huidige technologieteam bestaat voor 20 procent uit infrastructuurspecialisten en mensen met gedateerde IT-skills. In een agile en cloudomgeving zijn een deel van die mensen niet meer nodig. Het is nu zaak om het technologieteam van de toekomst vorm te geven.

Bovenstaande inzichten helpen om prioriteiten te stellen en doordacht te beginnen aan een digitaliseringsproject. Waar zit de meeste pijn en waar moet je dus als eerste beginnen? Voor het ERP-systeem leidt dit vaak tot de vragen: welk gedeelte van de bedrijfsprocessen komen er in het nieuwe ERP-systeem? En welk gedeelte kan door middel van andere oplossingen of een innovatieplatform worden opgelost? Dat zijn strategische beslissingen. Kortom, keuzes maken, is de sleutel tot een succesvolle transformatie naar de digital core!


Wil je meer weten over de negen big shifts en de invloed ervan op de digitalisering van jouw organisatie? En ben je benieuwd hoe S4/HANA en SAP Leonardo hier een rol in kunnen spelen? Kom dan naar Connect to Innovate! In zijn sessie gaat Hans van Grieken, EMEA Technology Research & Insights Leader bij Deloitte, dieper in op deze materie. Nog geen toegangskaart voor Connect to Innovate? Bestel hier jouw ticket!