Connect to Innovate

Changing the game: toon je managementskills in een virtuele omgeving

BLOG | Niels van Noort, Solution Expert HANA, In Memory and Big Data bij SAPReady, set, go! Bezoekers van Connect to Innovate strijden op 2 en 3 oktober tegen elkaar om de titel ‘beste groothandel van de markt’. Zij vormen in een game het management van een virtuele organisatie en beheren het hele proces van inkoop tot verkoop. Samen proberen ze de beste strategische keuzes voor hun bedrijf te maken. Niels van Noort, SAP Solution Principle Database & Technology, legt je in dit blog uit waarom je de game absoluut moet spelen.


De beste manier om iets te leren, is door het zelf te ervaren. In de luchtvaart is dat motto stevig verankerd in het opleiden van jonge piloten. Maar piloten in opleiding zonder enige ervaring direct een vliegtuig laten besturen is wat riskant. Daarom gebruiken luchtvaartopleidingen al decennialang simulaties om toekomstige piloten ervaring op te laten doen, zónder risico’s. In een virtuele cockpit maken ze vlieguren en mogen ze in de fout gaan. Zo komen ze er direct achter of de richting die ze gekozen hebben de juiste is.


Bedrijfsscenario’s simuleren

Soms voelt nieuwe software als de cockpit van een vliegtuig. Een nieuwe omgeving met allerlei verschillende knopjes en mogelijkheden. En als je één keer op de verkeerde drukt raak je al snel de weg kwijt. In een vluchtsimulator wordt de werkelijkheid nagebootst om piloten in opleiding hun eerste vliegervaring te geven. Ik vroeg me af waarom we zo’n virtuele cockpit niet ook gewoon voor een kennismaking met nieuwe software gebruiken. Want door alleen iets uit te leggen of te vertellen blijven dingen abstract. Je leert het best hoe iets werkt door het te zien, te voelen of mee te maken.


Let the game begin!

Bedrijfsscenario’s, de markt en omgevingsfactoren: ze zijn eenvoudig te simuleren. Wat als we ze samenbrengen in een game, die dient als vluchtsimulator? Een game die door iedereen te spelen is, zonder voorkennis. Waarin teams voor even het management van hun nieuwe, virtuele organisatie vormen en samen het hele proces van inkoop tot verkoop beheren.


Met dit idee in ons achterhoofd hebben we voor Connect to Innovate de S/4 HANA Simulation Game ontwikkeld. Deelnemers met uiteenlopende achtergronden worden ingedeeld in teams die het tegen elkaar opnemen om de meest succesvolle groothandelaar in de markt te worden. Elk team neemt de regie over marketing, finance, inkoop en sales van de ‘eigen’ organisatie. Zij proberen de concurrentie te slim af te zijn door de beste strategische keuzes te maken. De hoogste prijzen vragen, wil bijvoorbeeld niet zeggen dat je ook de meeste omzet draait. Net als dat het hebben van de Kalverstraat er bij Monopoly niet per se voor zorgt dat je wint.


Samenwerking is key

Ik weet zeker dat er met zo’n opzet interessante kruisverbanden ontstaan. Mensen met verschillende kwaliteiten en functies leren elkaar kennen. Je hoeft geen verstand te hebben van IT, of van marketing, sales, inkoop of verkoop, om in de simulatie te stappen. Maar je moet wel samenwerken. Want, zoals Johan Cruijff ooit zei: winnen doe je met z’n allen. De game geeft jullie de mogelijkheid om je eigen bedrijf te besturen. Met je medespelers ga je in recordtempo op zoek naar de succesformule voor jullie bedrijf. Samen zorg jij met je nieuwe managementcollega’s dat je alle relevante informatie tot je beschikking hebt om de juiste beslissingen te nemen. Steken jullie met kop en schouders boven de anderen uit, of speelt jouw team de concurrentie in de kaart?Denk jij dat je met jouw virtuele organisatie de concurrentie voorblijft en beste in de markt kunt worden? Ga dan de strijd aan met de andere teams tijdens de S/4HANA Simulation Game tijdens Connect to Innovate. Let op! Zowel 2 als 3 oktober is er slechts beperkt plek, dus zorg dat je op tijd inschrijft!